20 yaş dişleri, ağzın en arka kısmında, 17-25 yaş arasında çıkan üçüncü azı dişlerinizdir. Yetişkinlikte çıkan son daimi dişler olan 20 yaş dişleri, bazı kişilerde 4 adet olarak çıkmadığı gibi, hiç çıkmayabilir de.
İnsanlığın gelişiminde, ilk zamanlarda çiğneme işlevine yardımcı olan 20 yaş dişleri, günümüzde gerekli olmadığı gibi, bazı kişilerde problem de olabilir.
20 yaş dişleri, bazı kişilerde, yer kısıtlılığı sebebiyle diş etinin altında kalabilir, yan yatmış olarak gelişebilir veya açılı çıkabilir. Bu şekilde tamamen gömülü veya kısmen çıkmış dişler, çevre diş köklerine zarar verme, kemiği aşındırma ve enfekte olma potansiyeline sahiptir.
Dişler normal yerleşimini tamamladıktan sonra çıkan 20 yaş dişleri, kısmen veya tamamen çıktığı zaman sıklıkla diğer dişlerde sıkıştırmaya sebep olur. Bu da çapraşıklık oluşmasına yol açar. En arkada kaldıkları için temizlenmeleri de zordur ve diğer dişlere göre çürümeye yatkınlıkları çok daha yüksektir.
Peki 20 yaş dişlerinin hangi durumlarda çekilmesi gerekir?
20 yaş dişleri çıkarken bir miktar ağrı yapabilir. Ancak ağrının kalıcı ve rahatsız edici olması bir sorun olduğuna işarettir. Ağrı ve hassasiyet oluşması çıkarken diğer dişleri sıkıştırdığına veya enfeksiyona işaret olabilir.
20 yaş dişi çıkmadan doğru şekilde konumlanmış diğer dişler, çıkan yeni dişler yüzünden sıkışabilir. Bu sıkışma, hassasiyet ve ağrıyla birlikte diğer dişlerin konumlarına etki edebilir. Diğer dişleri korumak için genellikle çekilmeleri gerekir.
Diğer bir sorun ise, çene kemiğine verdiği hasardır. 20’lik diş için yeterli yer olmaması çene kemiğinde zarar verirken, ağrı ve ağzı açıp kapatırken zorluk yaşaya yol açabilir.
Diş etleri de 20 yaş dişlerden etkilenir. Özellikle açılı ve kısmen çıkan 20 yaş dişleri, diş etlerinde şişmeye sebep olabilir. Hijyen problemleri sebebiyle de diş etleri de olumsuz etkilenir.
Üst çenede çıkan 20 yaş dişleri sinüsleri de etkileyebilir. Etkilenen sinüslerde, 20 yaş dişlerinin köklerinin baskısıyla, baş ağrısı ve enfeksiyon oluşabilir.
Az sayıda şanslı kişide tüm 20’lik dişleri doğru pozisyonda ve diğer dişlere zarar vermeyecek şekilde çıkar. Bu durumda ağzın arka kısmında kalan dişlerin diş ipi ve fırçalama sırasında ihmal edilmemesi gerekir. Henüz çıkmamış ve yeni çıkmaya başlayan 20 yaş dişlerinin kontrolü için muayene olmanız ve röntgenin incelenmesi gerekir. Bazı kişilerde çıkmayan 20 yaş dişlerinin, gömülü olup olmadığını da sadece görüntüleme sonucunda öğrenebilirsiniz.
Diş Tedavileri
Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin