Ağız kokusu, çoğu kişinin hem kendine olan özgüvenini hem de iş ve özel yaşamlarında yakınlarıyla olan ilişkilerini etkileyen, sık rastlanan bir problemdir.

Ağız kokusunun en önemli kaynakları çürük diş ve diş eti sorunlarıdır. Ayrıca mide rahatsızlığı, diyabet gibi araştırılması gereken sorunlar da olabilir. Ancak bu yazımızda ağız kokusunu etkileyen yiyecek ve içecekler üzerinde duracağız. Bazı gıdalar ağız kokusuna yol açarken, bazılarının da nefese olumlu etkileri vardır.

Nefesinizi olumsuz etkileyen yiyecek ve içeceklerin öne çıkanları şöyledir:

  1. Sarımsak

Elbette ağız kokusu denince akla ilk gelen yiyecek sarımsaktır. Yemekleri lezzetli hale getiren, bir çok tarifin olmazsa olmazı sarımsak, ne yazık ki kalıcı bir kokuya sahiptir. Dolaşım sisteminde uzun süre kalan ve bazı kişilerin günler sonra bile etkisini hissettiği sarımsak kokusu, en çok nefeste yer eden ve bu yüzden sosyal ortamlarda yemekten kaçınılan bir yiyecektir.

  1. Konserve Balık

Hızlı ve kolay bir yemek seçeneği olan konserve balık da ağız kokusuna yol açan bir yiyecektir. Zaman içinde oluşmaya başlayan oksitlenme kokunun yoğunlaşmasına sebep olur. O sebeple de yedikten sonra bir süre ağız kokusuna kaynaklık edebilir.

  1. Çay ve Kahve

Çay ve kahve elbette doğrudan ağız kokusu oluşturmaz. Fakat bazı gıdalar ağız kuruluğuna neden olur ve tükürüğün azalması, bakterilerin kalıcı olmasına dolayısıyla koku oluşmasına yol açar. Çay ve kahve, ne kadar çok tüketilirse ağız kokusu riski de artar. Bu içeceklerin ardından su içmek faydalı olacaktır.

  1. Soğan

Soğan da tıpkı sarımsak gibi dolaşımda uzun süre kalan, kokusu nefesle birlikte açığa çıkan bir gıdadır. Bu yüzden çoğu kişi pişmiş olarak yemeyi tercih eder. Çünkü dişleri fırçalamak, soğan ve sarımsak kokusunu ortadan kaldırmaya sadece bir miktar yardımcı olabilir.

  1. Asitli yiyecekler

Bazı yüksek asit oranına sahip meyve sebzeler de dahil olmak üzere, asitli yiyecek ve içecekler bakterilere uygun bir ortam yaratır.

  1. Şeker

Şeker bakterilerin en sevdiği gıdalardan biridir. Ağız kokusuna karşı şekerli sakız çiğnemek de dahil olmak üzere, şekerli gıdaları sınırlı tüketmek gerekir.

  1. Protein

Yüksek proteinli beslenme sonucu, vücudun enerji için protein yakması da keskin bir koku kaynağıdır. Protein alımıyla beraber su miktarını da arttırmak faydalıdır.

Son olarak kısaca ağız kokusunu gidermeye faydalı olabilecek birkaç gıdaya da değinelim. Maydanoz ve nane ağız kokusunu maskelemede oldukça başarılıdır. Meyvelerden elma ağız temizleme görevini üstlenirken, kavun ağız içi bakterilerle savaşır, diş ve diş eti hastalıklarına karşı da etkilidir.

Ve son olarak daha önce de belirttiğim gibi su içmek, ağız içindeki yiyecek kalıntılarını uzaklaştırdığı gibi, ağız kuruluğunu da engeller. Su içmenin sağlığa faydalarını göz önüne alarak mutlaka yeterli miktarda içmeye özen göstermek önemlidir.

Diş Tedavileri

Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.