Ağızda yağ çekmek (Oil Pulling) son yıllarda, dünyada ve ülkemizde son derece popüler konulardan biri oldu. Hatta bir dönem google aramalarında dahi üst sıralara yerleşirken, ünlülerin gösterdiği ilgi de bu popülariteyi arttırdı.
Aslında kökenleri binlerce yıl öncesine Ayurveda’ya dayanıyor. Geleneksel tıpta kendine yer bulan yağ çekme yöntemi, 90’lı yılların başında Rus Doktor Fedor Karach´ın çalışmalarıyla yeniden gündeme geldi. Astımdan eklem hastalıklarına, diş sağlığından bağışıklık sistemine kadar faydaları olduğu söylenen bu yöntem gerçekten şaşırtıcı sonuçlar veriyor mu tartışılır, çünkü günümüzde devam eden bilimsel araştırmalar henüz ortaya kesin sonuçlar koymuş değil. Ancak özellikle ağız sağlığı açısından değerlendirerek, uygulama biçimi ve olası ve araştırılmış faydaları üzerinde durabiliriz.
Öncelikle ağız sağlığınız, vücut sağlığınızın bir parçası olduğu için, sağlıksız dişler ve dişetleri, genel olarak bir uyarı niteliğindedir. Ağız, mikrop ve bakterilerin kan yoluyla vücudun diğer taraflarına dağıtımına yol açarken, kalbe ulaşan bakteriler, özellikle kalp ve kalp kapak hastalığı olan kişilerde, hasarlı bölgelerin iltihaplanmasına yol açabilir. İlerlemiş diş eti hastalıkları ve diş kayıpları, damar tıkanıklığı, felç ve bazı kalp hastalıklarıyla ilişkilendirilirken, Amerikan Kalp Birliği yaptığı bir çalışmada, yılda en az bir kere dişlerini temizleten kişilerin kalp krizi ve felç riskinin %20’ler oranında azaldığını göstermektedir.
Özellikle ileri seviyede periodontal hastalıklar veya diş eti iltihabı olan hastaların, kalp hastalıkları riskleri artarken, sadece yetersiz ağız için hijyeni de risk oluşmasına yol açar.
Diş ve diş eti sağlığınızı olduğu kadar vücut sağlığınızı korumak için atmanız gereken adımsa yeterli ağız bakımından geçiyor. Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığının yanı sıra en az senede bir veya iki kere dişlerinizi temizletmeniz, sağlıklı bir gülümseme ve nefese sahip olmanız kadar, kalp sağlığını korumaya da yardımcı olacaktır.
Ağızda Yağ Çekme Nasıl Yapılır?
Ağızda yağ çekme uygulamada, her gün 5 ile 20 dakika arası bir süreyle, özellikle organik ayçiçek yağı, susam yağı ya da hindistan cevizi yağını ağız içinde ve dişler arasında dolaştırıp çekmek, sonunda tükürmek suretiyle uygulanır. Günün herhangi bir saati yapabilirsiniz, ancak rutin alışkanlık edinmek istiyorsanız, sabahları işe gitmeye hazırlanırken veya kahvaltı hazırlarken yapabilirsiniz. Sonrasında su içebilir, yemek yiyebilir veya dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Yağın organik olması önemlidir, çünkü bazı yağların içerdiği yapay maddeler faydadan çok zarara yol açabilir. İşlem sonrası yağın yutulmaması da gerekir, çünkü ağızda dolaşırken karışan çeşitli bakterileri de yutmanıza yol açar.
Araştırmalar, düzenli yağ çekme işleminin, diş plaklarını ve bakteri oluşumunu azalttığı yönündedir. Dişleri beyazlattığına dair bazı kaynaklar olsa da, asıl etkisi lekelerin bir kısmını ortadan kaldırmasıdır. Aynı zamanda diş eti hastalıklarına karşı da koruyucu bir önlem niteliğindendir. Yağ çekmeyi ağız içinde uyguladığınız bir detoks olarak düşünebilirsiniz. Önerilen 45’er günlük periyodlarla yapılması ve kısa süre ara verdikten sonra yeniden başlanması şeklindedir.
Bu işlemi, ağız ve diş sağlığınıza destekleyici olarak uygulamanızda bir sakınca bulunmaz. Unutmamanız gereken dişlerin ve diş aralarının gerçek hijyeni ve bakımını sağlayan en önemli alışkanlık olan düzenli fırçalama ve diş ipi kullanmanın yerini alabilecek başka bir yöntem bulunmadığıdır. Yine dişlerde ve diş etlerinde oluşmuş hastalıkların tedavisi için diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekir. Yağ çekmek, alternatif bir tedavi değildir, sadece ağız bakımınızı destekleyicidir. Pahalı olmayan ve bilimsel açıdan bir zararı olmayan bu yöntemi deneyebilir, memnun kalırsanız sürekli uygulayabilirsiniz.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin