Çene kistleri, çene kemiği içinde içi sıvı dolu patolojik boşluklardır. Genelde çene kemiğinde görülen bu tür kistler, ağız ve yüzün yumuşak dokularında da görülebilir.
Çene kistleri belli bir boyuta gelene kadar belirti vermez. Ağrılı veya ağrısız gelişen şişlik veya sinire yaptığı baskıyla ortaya çıkan dudakta uyuşma gibi belirtiler kistin varlığına işaret ediyor olabilir. Uzun süre fark edilmeyen kistler ise çene kemiğine ciddi zararlar verebilir. Kistin varlığını düzenli diş hekimi kontrollerinde hekiminiz teşhis edebilir, bu durumda patolojik değerlendirme ve radyolojik yöntemlerle teşhis doğrulanır.
Çene Kistlerinin Tedavisi
Kistlerin tedavisi ilaçla çözümlenemeyebilir. Bu nedenle kist tedavilerinde cerrahi müdahale gerekir. Çoğunlukla diş kökünde gelişen kistlerin alınması için dişin çekilmesi yeterli değildir. Kistin kemik içinde gelişimine devam etmemesi için tümünün çıkarılması gereklidir.
Marsüpyalizasyon yöntemiyle kist küçültülüp çıkarılabileceği gibi, enükleasyon ile kist komple çıkarılabilir.
İşlem Sonrasında
Bölge kemik tozu (greft) ile doldurulur ya da kendiliğinden kapanması beklenir. Kistle birlikte diş çekimi de yapıldıysa iyileşme süreci tamamlanınca implant ile boş alandaki diş eksikliği giderilir.
Çene kisti ameliyatı diş çekimi ve implant gibi tedavilerden çok farklı değildir. Diğer cerrahi işlemler sonrasında olduğu gibi doktorunuzun verdiği antibiyotik ve ağrı kesicileri kullanarak, özel antiseptik gargaralarla ağzınızı çalkalayarak ve hekim kontrollerinize zamanında giderek iyileşme sürecinizi tamamlamış olursunuz.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin