Diş ağrısı hemen herkesin hayatında en az bir kere yaşadığı ve bir sebeple ortaya çıkan bir şikayettir. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen diş ağrısı, hafif bir hassasiyet hissinden dayanılmaz bir sızıya kadar farklı şekillerde kendini gösterebilir. Çürüklerden enfeksiyonlara, diş eti hastalıklarından sinüs problemlerine kadar pek çok sebebi olan diş ağrısı, doğru bir şekilde değerlendirilip tedavi edilmediğinde daha ciddi sorunlara yol açabilir.
Diş Ağrısının Sebepleri Nelerdir?
Diş eti iltihabı: Diş eti iltihabı (gingivit) ve diş eti hastalığı (periodontitis), diş köklerinin çevresinde hassasiyet ve ağrıya neden olabilir. Diş eti çekilmesiyle, diş kökleri açığa çıkararak sıcak ve soğuk karşı duyarlılığı arttırabilir. Ayrıca, diş eti hastalıklarının ilerlemesi dişleri destekleyen kemik dokusunu etkileyerek diş kaybına yol açabilir.
Çürük diş: Diş ağrısının en sık rastlanan sebeplerindendir. Dişte çürüme ilerledikçe mine tabakasının altındaki katmanlar ortaya çıkar ve sinir dokusu etkilenir. Bu da ağrının sebebidir.
Dişe alınan darbe: Dişe alınan darbe ve travmalar diş kökü ve sinirlerde hasara yol açabilir.
Diş sıkma ve gıcırdatma: Uzun süren diş sıkma ve gıcırdatma diş minesine zarar verir ve zamanla ağrıya yol açar.
Diş sürmesi: Yeni çıkan diş ağrı ve hassasiyete neden olabilir. Ayrıca gömülü kalan dişler de ağrı yapabilir.
Ayrıca diş restorasyonlarına bağlı ağrılar da olabilir. Dolgunun gevşemesi, kaplamaların yerine düzgün oturmaması gibi sebeplerle dişte ağrı oluşabilir.
Ağrının sebebinin doğru teşhisi için diş hekiminize başvurmanız gerekir.
Diş Ağrısına Karşı Çözümler
Diş ağrısının kalıcı olarak giderilmesinin tek yolu, diş muayenesi ve sonrası doktorunuzun uygulayacağı tedavidir. Ancak özellikle aniden başlayan hemen doktora gidilemeyen durumlarda geçici çözümlerden faydalanılır.
Bu çözümlerden biri tuzlu su ile gargaradır. Tuzlu su doğal bir antiseptik olduğu için, iltihap etkisini hafifleterek ağrıyı dindirebilir.
Travma ve şişlik sebebiyle ağrı durumunda soğuk kompres uygulanabilir. Ortalama 10-15 dakika uygulanıp bir süre ara vererek tekrarlanabilir.
Karanfil yağı da doğal antiseptik etkisindedir. Ayrıca uyuşturarak doğal bir ağrı kesici etkisi de gösterir. Bir pamuklu çubuk ile veya suya birkaç damla damlatarak gargara yapılmasıyla kullanılabilir.
Ağız hijyenini sağlamak, diş ipi ile temizlik ve hafif fırçalamayı, anti bakteriyel gargara ile tamamlamak ağrıyı hafifletebilir.
Bu yöntemler geçici süreyle rahatla sağlar. Ancak geçmeyen ve git gide şiddetlenen diş ağrısı durumunda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.
Diş Ağrısı Tedavileri
Diş ağrısı tedavisinde, doğru yöntemlerin uygulanabilmesi için öncelikle ağrının kaynağını belirlemek büyük önem taşır. Tedavi süreci, diş çürüğünden kaynaklanan bir problemde dolgu yapılması gibi basit bir işlemden, enfekte olmuş bir dişin kanal tedavisi ile kurtarılmasına veya diş çekimi gibi daha ileri müdahalelere kadar çeşitlilik gösterebilir.
Doktorunuza, ağrının nerede olduğu, ne zamandır sürdüğü, şiddeti, sürekliliği gibi bilgiler verebilirsiniz. Dişte travma, enfeksiyon ve diğer problemlerle ilgili muayene ve röntgenle görüntüleme sonrasında teşhis konulabilir.
Dolgu Tedavisi: Diş ağrısının en yaygın sebeplerinden olan diş çürüğünde genelde dolgu uygulanır. Dişteki çürük bölge temizlenir ve oluşan boşluk özel dolgu materyalleri ile doldurulur. Bu, dişin doğal yapısını geri kazandırır.
Kanal Tedavisi: Çürük dişin sinir dokusuna (pulpa) kadar ulaşmışsa, kanal tedavisi gerekebilir. Bu tedavide, dişin iç kısmındaki enfekte veya hasarlı sinir dokusu çıkarılır, kanal temizlenir ve özel bir dolgu malzemesi ile kapatılır. Kanal tedavisi, dişi çekmeden kurtaran etkili bir yöntemdir.
Diş Çekimi: Kurtarılamayacak kadar hasar görmüş veya enfekte olmuş dişler için çekim gerekebilir. Diş çekimi, ağrıyı tamamen ortadan kaldırmanın yanı sıra enfeksiyonun yayılmasını da engeller. Diş çekildikten sonra uygulanabilecek tedavilerle ilgili de doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz. İmplant, köprü protez gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
Ortodonti: Dişlerin hizalanması ve sıralanmasından kaynaklı sıkışmalar ağrıya yol açıyorsa ortodontik tedavi gerekebilir. Dişlerin doğru pozisyona gelmesi için uygulanan pek çok farklı ortodonti tedavisi seçeneği mevcuttur.
Bruksizm Tedavisi: Diş sıkma ve gıcırdatmaya bağlı ağrılara yönelik en sık başvurulan çözüm yöntemi gece plağıdır. Ayrıca botoks uygulaması ve çene kaslarına yönelik tedavilerden size uygun olan seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
Diş Ağrısını Nasıl Önleyebilirsiniz?
Diş ağrısını önlemenin en geçerli yolu doğru ağız hijyenidir. Bu da aslında oldukça basittir; günde iki kere ikişer dakika süreyle diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak.
Ayrıca şekerli asitli gıdalardan uzak durmak mine tabakasını korumanızı sağlar.
Düzenli hekim kontrolleri de daha başlangıç aşamasında olan ve ağrıyla kendini belli etmeyen çürükler gibi diş problemlerinin teşhis edilmesini sağlar. Dişlerinizde geçmeyen hassasiyet, diş eti kanaması ve ağrı olması durumunda göz ardı etmeyip doktorunuza başvurmanız da diş ve diş eti hastalıklarının ilerlemesinin önüne geçmenin yoludur.
Diş Tedavileri
Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin