Diş Beyazlatma Nedir?
Çeşitli sebeplerle rengi değişmiş ve sararmış dişlerin renginin açılmasını, beyazlamasını sağlayan işleme diş beyazlatma (bleaching) denir. Diş beyazlatma işlemi günümüzde oldukça popüler bir uygulamadır.
Herkes özellikle dış görünüşüne önem veren kişiler için diş beyazlatma vazgeçilmez bir uygulamadır. Günlük diş bakımlarınızı yapsanız bile diş beyazlatma uygulaması yaptırmak isteyebilirsiniz. Teknolojinin gelişimi ile birlikte diş sağlığında ve diş beyazlatmada da uygulamalar gelişmektedir. Dişlerimizin doğal rengi tam bir beyaz olmamakla birlikte popüler kültürde bembeyaz dişler ön planda olmakta.
Diş hekiminiz olarak sizin için aşağıdaki sorularınıza cevap vermek isteriz.
- Diş nasıl beyazlatılır?
- Diş beyazlatma fiyatları nelerdir?
- Diş beyazlatma uygulamaları nelerdir?
- Evde ve Ofis tipi lazerle diş beyazlatma nedir ve faydaları neler?
- Diş beyazlatma fiyatları 2022 hangi aralıktadır?
Tüm bu sorularınıza ve diş beyazlatma ile ilgili merak ettiğiniz diğer sorulara yazımızı okuduktan sonra bizimle iletişme geçerek yanıt bulabilirsiniz.
Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?
Dişleri beyazlatmak için günümüzde 5 farklı yöntem bulunmakla birlikte gelişen teknoloji ile her geçen gün yeni diş beyazlatma yöntemleri de çıkmaktadır..
- Ev tipi diş beyazlatma yöntemi
- Ofis Tipi diş beyazlatma (klinik ortamında yapılır.)
- Tek diş beyazlatma yöntemi
- Kombine diş beyazlatma (ev ve ofis tipi beyazlatma yöntemleri uygun şekilde kullanılarak yapılan diş beyazlatma)
- Biyolojik diş beyazlatma
Bunun yanı sıra evde kişilerin farklı sebze , meyve veya farklı ürünler ile yaptıkları diş beyazlatma yöntemleri bulunmaktadır. Diş hekiminiz olarak bu yöntemleri dişlerde ciddi yıpranmalara ve geri dönülmez hasarlara yol açabileceğini hatırlatmak isterim. Diş beyazlatma tedavisini uzman bir doktor eşliğinde ve bilgisi ile yapmanızı tavsiye ederiz.
Neden Diş Beyazlatmaya İhtiyaç Duyulur?
Güzel bir gülümseme çok kişinin estetik kaygılarını ortadan kaldırmayı kolaylaştırır. Beyaz dişlerse güzel bir gülümsemenin olmazsa olmazıdır. Diş hekimliğinde gelişen estetik ve restoratif uygulamalar arasında beyazlatma en ekonomik ve zahmetsiz yöntemdir.
Dişler Neden Beyazlığını Kaybeder?
Özellikle kişinin çay, kahve, sigara gibi alışkanlıkları dişlerin renginde sararma ve koyulaşmalara sebep olur. Ayrıca gelişme çağında kullanılan antibiyotikler, fazla miktarda fluorid kullanımı gibi sebepler dişlerin içinde renkleşmelere yol açar.
Diş beyazlatma ile tüm bu renkleşmeleri giderip sağlıkla gülümsemeniz mümkün.
Diş Beyazlatma Yöntemleri
Beyazlatma işlemi 2 şekilde uygulanır: Ev Tipi Diş Beyazlatma (Home Bleaching): Bu yöntemde, hekiminiz dişinizin ölçüsünü alarak size özel kalıp hazırlar. Size özel kalıplar beyazlatıcı maddenin diş etlerinize temasını önler. (Eczanelerden alınacak kalıplar çoğu zaman hastanın dişlerine tam uymadığı için dişetlerinde rahatsızlığa sebep olabilir.) Doktorunuzun hazırlamış olduğu özel kalıpların içerisine doktorunuzun gösterdiği kadar beyazlatıcı madde konulup, günde birkaç saat süreyle uygulamak gerekir. Tedavi 1-2 hafta sonunda tamamlanmış olur. Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Office Bleaching): Klinikte uygulanan daha hızlı ve diş hekimi kontrolünde olduğu için daha güvenli diş beyazlatma yöntemidir. 30-60 dakikalık 2-3 seansta dişlere beyazlatıcı madde sürülür ve ardından beyazlatmayı hızlandıran ışın uygulanır. Seans sayısı lekelerin durumuna ve ne kadar beyazlatılacağına bağlıdır.
Diş Beyazlatma Kimlere Uygulanabilir?
Beyazlatma işlemi 18 yaşından büyüklere ve hamile olmayan bireylere uygulanabilir ancak diş hekimi kontrolünde yapılması gerekir. Öncesinde çürük ve başka sorunlar varsa giderilmelidir. Büyüme çağında yapılması önerilmemektedir. Hamilelikte ise bu işlemi hamilelik sonrasına bırakmak daha güvenli olabilir.
Diş Beyazlatma Güvenli midir? Yan Etkileri Nelerdir?
Diş hekimi tarafından uygulanan beyazlatma güvenlidir. Kullanılan malzeme diş ve diş eti sağlığına uyumludur, doğru oran ve biçimde uygulanır. Beyazlatmada kullanılan teknoloji ve malzemeler de güvenlidir .
Beyazlatma jelleri geçici hassasiyete sebep olabilir. Özellikle sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet çok normaldir. 24-48 saat içinde geçmeyen hassasiyet durumunda beyazlatıcı jelin kullanımını bırakmak gerekir. Geçici süreyle ağız kuruluğu olabilir, ancak kısa sürelidir. Diş hekiminin uygulayacağı florür, bazı diş macunu ve kremler hassasiyeti azaltır.
Diş Beyazlatma Sonrasında
Beyazlatma işlemi süresince ve sonrasında 2 hafta süreyle çay, kahve, sigara, kırmızı şarap gibi renkleştiren maddelerden uzak durmak gerekir. Sararma olursa 6 ayda bir bakım yapılabilir. Beyazlatma, kişinin alışkanlıkları ve diş yapısına bağlı olarak 6 ay ile 2 sene arasında kalıcılığını korur.
Evde Diş Beyazlatma ile Profesyonel Diş Beyazlatma Arasındaki Farklar
Her iki beyazlatma yönteminde de amaç aynıdır fakat uygulamada farklılıklar gösterir. Evde diş beyazlatma yönteminde, diş hekimi klinikte dişlerinize özel kalıplar hazırlar. Beyazlatma jelleri bu kalıpların içine sürülerek, günde 6-8 saat gibi bir süreyle dişler üzerine takılır. Kalıp kişinin dişlerine uygun yapıldığı için diş etlerinin ve yumuşak dokuların olumsuz etkilenme olasılığı yok denecek düzeydedir. Diş hekiminiz dişlerinizin durumuna göre ne kadar süreyle kullanmanız gerektiğini belirler. Ofis tipi veya profesyonel diş beyazlatma olarak adlandırılan klinikte diş hekiminin uyguladığı yöntemden sonra en çok tercih edilen ikinci yöntemdir. Klinikte yapılan beyazlatma daha kısa sürede daha etkili bir şekilde sonuçlanmaktadır. Evde yapılan ise süre olarak daha uzundur. Hangi tip beyazlatma ile beklentilerinizin karşılanabileceği hakkında doğru bilgilendirmeyi doktorunuz sağlayabilir.