Diş ve diş eti hastalıkları en önemli sağlık sorunları arasında olmasına rağmen gereken önem verilmemektedir. Ağız ve diş sağlığını tehdit eden sorunların başında diş çürükleri gelmektedir.
Dişler Neden Çürür?
Dişlerde yiyecek ve içeceklerden kalan kalıntılar, ağız içinde var olan bakterilere besin kaynağı olarak bakterilerin asit üretimine sebep olur. Bu asitler diş minesini yıpratır ve çürüme başlar. Çürüme zaman içinde dişin iç tabakasına yayılabilir. Özellikle bilinen şekerli ve asitli yiyeceklerin çürümeyi hızlandırdığıdır.
Diş Çürümesinin Aşamaları
Çürük, başlangıçta diş minesi üzerinde beyaz bir delik olarak kendini belli eder. Tükürükte bulunan florür ve mineraller bu çürüğü doğal olarak tedavi edebilir. Ayrıca florürlü diş macunuyla fırçalamak, ağız çalkalama suları ve diş ipi kullanımıyla çürümeye dönüşmesinin önüne geçilebilir.
Fakat çürüme devam ederse, diş minesine yayılma ve kırılmalar oluşur. Bu aşamada diş hekimi çürük yüzeyi temizlemeli ve dolgu yapmalıdır. Önüne geçilmeyen çürüme ilerleyerek dişin yumuşak tabakasına geçer ve en ileri aşamada derinleşen çürük diş özüne ve diş sinirlerine kadar ilerleyerek daha büyük problemlere neden olabilir.
Diş Çürümesinden Korunma
Öncelikle fazla şekerli ve asitli yiyecekleri kısıtlamak önem taşır. Öğün aralarında yapılan atıştırmalar da asit oluşumunu arttırdığı için çürümeleri hızlandırır. Yemeklerden sonra şekersiz sakız çiğnemek ve bol su içmek tükürük miktarını dolayısıyla korumayı çoğaltır.
Ağız içi bakterilerini kontrol altında tutmak ve zayıf noktaların çürüğe dönüşmesini engellemeye yardımcı olmak için dişlerinizi düzenli olarak günde iki kere florürlü diş macunuyla fırçalayın ve diş ipi kullanın. Ağzı çalkalama suları da diş minesinde oluşacak bozulmaları engellemeye yardımcı olacaktır. Yılda iki kere diş hekiminize yapacağınız düzenli ziyaretlerde dişlerinizi temizleterek diş sağlığınızı uzun süre korumak için en önemli adımı atmış olursunuz.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin