Diş çürükleri ve diş ağrısı en yaygın ağız ve diş problemlerinden biridir. Tedavi edilmeyen çürükler ilerleyerek sadece ciddi diş ağrılarına yol açmakla kalmaz iltihap ve apse oluşumu, ağız kokusu hatta diş kaybına varan sonuçlar doğurabilir. Fakat doğru önlemlerle çürük oluşumunun önüne geçmek ve sağlık dişlere sahip olmak mümkündür.

Ağız ve diş sağlığını korumanın ve çürük oluşumunun önüne geçmenin temeli düzenli ağız hijyeni sağlamaktır. Dişleri düzenli olarak fırçalayarak, diş ipi kullanarak ve ağız çalkalama suları (gargaralar) ile dişler üzerinde biriken bakteri plakları uzaklaştırılarak çürük oluşması riski azaltılır. Günde 2 kere 2 dakika süreyle dişleri fırçalamak ve aynı zamanda doğru teknikle tüm dişlerin temizliğini sağlamak gerekir. Bu rutinde dil temizliği ve diş ipi kullanımı da önemlidir. Diş ipi ile fırçanın ulaşamadığı diş aralarında kalan yiyecek artıkları temizlenir. Ağız hijyeni diş ipi kullanmadan eksik kalmaktadır.

Düzenli diş hekimi kontrolleri yaptırmak da çürük oluşumunun erken tespiti açısından önemlidir. Diş çürümesi başlangıçta bir belirti göstermez. 6 ayda bir yapılacak diş hekimi muayenelerinde çürük ve diğer diş ve diş eti sorunları ilerlemeden belirlenerek tedavi edilebilir. Ayrıca yapılacak profesyonel diş temizliği ile oluşan diş taşları ve plak giderilerek, çürükler için oluşan zemin de yok edilmiş olur.

Diş sağlığı ve çürük oluşmasında bir diğer önemli etken de beslenme alışkanlıklarıdır. Özellikle şekerli ve asitli gıdalar diş minesine hızla zarar veren ve dolayısıyla dişleri çürüten yapıdadır. O yüzden bu tür yiyecek ve içecekleri mümkün olduğu kadar az tüketmek gerekir. Bu gıdalardan yarın saat sonra dişleri fırçalama imkanı yoksa ağzı suyla çalkalamak ve bol su tüketimi dişlerin temizlenmesine katkıda bulunur. Kalsiyum, D vitamini ve fosfor içerek gıdalar diş minesini güçlendirirken, sebzeler, süt ürünleri ve lifli gıdalar da diş sağlığını destekler.

Ağız kuruluğu da dişler için zararlıdır. Tükürük diş minesini koruyucu ve ağız içi asidik ortamı düzenleyici özelliktedir. Bu sebeple tükürük üretimini arttırmak gerekir. Bol su içmek ve arada şekersiz sakız çiğnemek diş sağlığı açısından faydalıdır.

Sigara ve alkol alışkanlıkları da diş sağlığı açısından zararlıdır. Tütün ürünleri diş eti hastalıklarına ve çürüklerin ilerlemesine neden olur. Alkol ise ağız kuruluğuna ve bakterilerin hızla çoğalmasına yol açarken aynı zamanda diş minesini de aşındırabilir. Sigaranın ise diğer bir olumsuz etkisi dişlerin sararmasına ve kötü ağız kokusuna sebep olmasıdır.

Bu önlemler dişlerin uzun yıllar çürüksüz olarak sağlıkla korunmasını sağlamaktadır. Düzenli ağız hijyeni, hekim kontrolleri, diş temizliği ve doğru beslenme ile hem çürüksüz hem ağrısız bir şekilde dişleri korumak mümkündür. Diş sağlığı genel sağlığımızın önemli bir parçasıdır. Ağız ve diş sağlığını koruyan basit adımlar uzun vadede faydalı olmaktadır.

Diş Tedavileri

Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Randevu Al