Yetişkinlerin çoğunda görülen diş eksikliğinin çeşitli sebepleri vardır. Doğuştan bazı dişler eksik olabilir. Çeşitli kazalar diş kaybına yol açabilir. En sık rastlanan sebep ise, çürüyen ve kurtarılamayan dişler ve diş eti hastalıkları sonucu yaşanan diş kaybıdır.
Sebebi ne olursa olsun, diş eksikliğinin bazı olumsuz etkileri bulunur. Bunların başında, özellikle ön dişlerin eksikliğinin özgüvene etkisidir. Kişiler, gülerken konuşurken dişlerini gizleme ihtiyacı hisseder, eliyle ağzını kapatma refleksi geliştirebilir. Yine çoklu diş eksikliklerinin, konuşmaya negatif etkisi vardır.
Ağızda bulunan tüm dişler bir denge içinde çiğneme ve ısırma fonksiyonlarını yerine getirir. Eksik dişler bu dengeyi bozarak, var olan dişlerin daha fazla yıpranmasına ve aşınmasına neden olabilir.
Yine yemek yerken yaşanan zorlanma, bazı yiyeceklerden uzak durmaya sebep olabilir, bu da dengeli beslenmenin önüne geçer bir engeldir.
Diş kaybının en önemli etkilerinden biri de çene kemiğine olan etkisidir. Eksik dişler zamanla çene kemiğinde küçülmeye, diş etinin çekilmesine, komşu dişlerin boşluğa kaymasıyla dişlerde aralanmalara neden olabilir. Bu durum hem ağız sağlığını hem de dış görünüşü olumsuz etkiler. Azalan çene kemiğinden dolayı, yüzün çökmesi ve yanakların içi boş bir görüntüsü, daha yaşlı bir ifade oluşturur.
Diş eksikliğine uygulanacak tedavilerin en önemli farkı maliyeti gibi görünse de, kalıcılık ve konfor faktörleri belirleyicidir. Kısmi protezler, kısa sürede çözüm sağlayabilir ancak 5 ile 10 sene arası bir sürede yenilenmesi gerekebilir. İmplant ömür boyu kalıcı, çene kemiğini destekleyen, doğal diş işleviyle yüzde 98 başarı oranına sahip en sağlıklı uygulamadır.
Diş Tedavileri
Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin