Diş etinin enfeksiyon, tahriş veya travma sebebiyle iltihaplanmasıyla oluşan şişlik ve ağrıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Şişmenin yanı sıra kızarıklık, kanama ve ağız kokusu gibi belirtiler de gösterebilir. Diş eti dokusundaki şişmenin ilerleyerek büyümesi durumunda konuşma ve yemek yeme zorluğu ortaya çıkabilir.

Diş Eti Neden Şişer?

Diş eti şişmesinin farklı sebepleri olabilir. Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Diş eti hastalıkları: gingivit ve ilerleyen diş eti iltihabıyla ortaya çıkan periodontit diş eti şişmesinin en önemli sebebidir.
  • Plak ve tartar: Bakterilerin diş ve diş etlerinde oluşturduğu ince tabaka olan plak ve artarak sertleşmesiyle oluşan tartar tabakası diş eti iltihabına ve dolayısıyla diş etlerinde şişmeye neden olur.
  • Eksik ağız hijyeni: Yetersiz ağız hijyeni, diş fırçalama ve diş ipi kullanımının az olması plak ve tartar birikimi artar ve bu durum iltihaplanmaya yol açabilir.
  • Hormonal değişimler: Özellikle kadınların ergenlik, menopoz ve hamilelik süreçlerinde değişen hormon seviyeleri diş etlerinin şişmesine neden olabilir.
  • Bazı ilaçlar: Kullanılan kemoterapi ilaçları, epilepsi, bağışıklık baskılayıcı ilaçlar gibi bazı ilaçlar diş eti üzerinde etkili olabilir.
  • Beslenme: Yetersiz beslenme diş eti sağlığı üzerinde de etkilidir. C vitamini eksikliği diş eti şişmesi oluşturabilirken, B vitamini eksikliğinde de iltihap oluşmasının kolaylaşır.
  • Sigara kullanımı: Ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyen tütün kullanımı diş eti iltihabına ve şişmesine de sebep olabilir.

Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer?

Diş eti şişmesinin tam teşhis ve tedavisi için diş hekimi muayenesi gerekir. Aynı zamanda görüntüleme yapılması da gerekebilir. Diş eti iltihabı veya başka bir problem bu muayene sonucunda anlaşılır.

Diş etlerinde şişmeye plak ve tartar birikiminin neden olması durumunda profesyonel diş temizliği yapılır. Enfeksiyon varsa antibiyotik tedavisi yapılabilir. İleri diş eti iltihaplarında ise cerrahi müdahale gerekebilir. Tedavi planı doktor muayenesi sonucunda oluşturulur.

Diş Eti Şişmesi Evde Nasıl Geçer?

Hafif bir diş eti şişmesi olduğu ve doktora hemen gitme imkanı olmayan durumlarda evde bazı çözümlerden faydalanabilirsiniz. Dişleri sert olmayan bir fırçayla fırçalamak ve diş ipiyle temizlemek yardımcı olur. Günde 2-3 kere tuzlu suyla gargara yapmak da diş etlerini rahatlatır ve iltihabı hafifletir. Bol su içmek ağızdaki tükürük miktarını arttıracağı için önemlidir. Diş etlerinin şiştiği durumlarda tütün ürünlerini kullanmaktan kaçınmanız gerekir.

Diş Eti Şişmesinin Önüne Geçmek İçin

Düzenli diş fırçalama, günde en az 2 kere 2 dakika süreyle ve ardından diş ipi kullanımı diş ve diş eti sağlığını korumanın en önemli şartıdır. Senede 2 kere diş hekimi kontrolü ve klinikte diş temizliği yaptırmak da diş etlerini ve dişleri koruyucudur. Ayrıca düzenli beslenme, b ve c vitamini de dahil dengeli beslenme de genel sağlığı olduğu kadar diş eti sağlığını da korumaktadır.

Diş Tedavileri

Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Randevu Al