İmplant Tedavisi
İmplantlar eksik dişlerin yerini doldurmak için en güvenilir ve uzun vadeli seçeneklerin başında gelir. Hasarlı veya çürümüş bir diş çekildiğinde veya herhangi bir kayıp yaşandığında, hem dişin kuron adı verilen görünür kısmı hem de kökü yok olur. İmplant doğal kemiğinize kaynayacak bir kökten ve köke sabitlenen dişten oluşur. İmplant tedavisiyle tek bir dişin eksikliği giderilebileceği gibi, yapılacak protez ve köprülere de destek olabilir.
İmplant Tedavisi Nedir?
Çeşitli sebeplerle kaybedilen eksik dişin yerine çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür.
İmplantlar hangi durumlarda uygulanır?
- Ağızda hiç dişin olmadığı durumlarda implantlar, çıkartılabilir protezlere oranla çok daha tercih edilebilir bir yöntemdir. Çıkartılabilir protezlerin çiğneme performansı normal çiğneme verimliliğinden %50 daha düşüktür. Aynı zamanda yüzde çökmeyle sonuçlanabilecek kemik rezorbsiyonuna neden olurlar.
- Bir-iki adet dişin eksik olduğu ve yanındakilerin sağlıklı olduğu durumlarda tercih edilmesi gereken en doğru yöntemdir. Böylece yandaki sağlıklı dişlerin üzerinin kuronla kaplanmasının da önüne geçilmiş olur.
- Eksik dişlerin ağzın arka tarafında bulunduğu durumlarda, çıkarılabilir protez damakların kullanımı oldukça rahatsız edicidir. Bu seçenek dışında tek seçenekse implanttır.
İmplantlar kimlere uygulanabilir?
İmplantlar yaralanma, bozukluk, hastalık veya çürüme nedeniyle, tek, birden fazla veya dişlerinin tümünü kaybeden her yaştaki hasta için doğru seçimdir. Kemik gelişimi açısından kızlarda 16, erkeklerde 18 yaşını geçmiş olmak gerekir. Bazı durumlarda, implantın çene kemiğine yerleştirilmesi için yeterince kemik bulunmayabilir. Böyle durumlarda kemik grefti uygulaması yapılır. İmplantların çene kemiğinize yerleştirilebilmesi için çenenizde yeterince kemik bulunması gerekmektedir. Yeterli kemiğin olmadığı durumlarda, implant alttan desteklenmeyeceği için başarısız olabilir. Kemik grefti uygulaması çeneye gereken kemik takviyesini sağlayarak, bu sorunu ortadan kaldırmış olur.
İmplant tedavisini engelleyebilecek sağlık durumları
Bazı sağlık sorunları implant uygulamasında sorun yaşanmasına neden olabilir:
- Diyabet, hemofili veya bağışıklık sistemi bozuklukları diş implantlarının başarısız olması açısından risk oluşturabilir. Riskin derecesi sağlık sorununuzun ciddiyetine bağlıdır.
- Sigara içmek de başarısızlık riskini arttırır. Araştırmalar implantların başarısız olmasıyla ilgili sigara içenlerin içmeyenlere oranla iki buçuk kat daha fazla risk altında olduğunu göstermiştir.
- Hamileyken implant yapılması tavsiye edilmemektedir.
- Alkol veya diğer madde kullanımı bazı durumlarda tedaviyi aksatacak sorunlara sebep olabilir.
İmplant tedavisi nasıl uygulanır? İmplant Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?
Hekiminizle tedaviyi planladıktan sonra, implantın yerleştirilmesinde aşağıdaki adımlar izlenir:
- Genelde titanyumdan yapılı silindir/konik diş implantı cerrahi müdahaleyle çene kemiğine yerleştirilir.
- İmplant çene kemiğiyle kaynaştıktan sonra, dayanak adı verilen, implantı proteze bağlamak için implantın üstüne bir ara parçası yerleştirilir.
- Daha sonra da dayanağa tek ya da birden fazla diş dizisi veya implant destekli köprü takılır.
İmplant dişler doğal dişler gibi gözükür, hissettirir ve işlev görür. Ve tıpkı doğal dişlere bakıyormuş gibi implantların da fırçalanması, diş ipiyle temizlenmesi ve düzenli muayene ve temizlik için diş hekimi kontrolünde olması gerekir.
İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?
İmplant tedavisinin süresini belirleyen, hastanın genel sağlık durumu, kemik yapısı/yoğunluğu ve planlanan tedavinin neleri içerdiğidir. Muayene ve görüntüleme sonrası implantın hemen uygulandığı durumlarda ortalama 1-1.5 aylık bir bekleme süresi sonrasında kalıcı protez yerleştirilir. Öncesinde geçici protez ile günlük yaşamı rahatlıkla sürdürmek mümkündür.
Diş İmplantı Sonrası İyileşme Süreci
İyileşme sürecinde implant bölgesi iyileşirken, çene kemiğine de kaynama sağlar. Bu sürecin tamamlanması 1-1.5 aylık bir süreyi kapsamaktadır.
İmplant Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
İmplant yapıldıktan sonra ilk 48 saat hafif ağrı ve şişlik olabilir. Doktorunuz buna yönelik olarak antibiyotik ve ağrı kesici reçete edecektir. ÇIlık ve yumuşak yiyecekler tercih edebilirsiniz.
Özellikle ilk 1 hafta, iyileşme sürecini zorlaştıracak olan alkol ve sigara kullanımından kaçınmanız önerilmektedir.
İmplantın iyileşme sürecinde ağız hijyenine dikkat etmek, çok sert yiyeceklerden uzak durmak ve doktorunuzun önerilerine dikkat etmeniz gerekmektedir.
İmplant Tedavisi Acı Verir mi?
İmplant tedavisi lokal anestezi altında uygulanır. İmplant yerleştirilirken acı ve ağrı hissetmezsiniz. Bazı hastalarda rahatlama için sedasyon da uygulanabilir. Tedavi sonrasında kişinin ağrı eşiğine bağlı olarak değişiklik gösteren hafif ağrı olabilir. Diş doktorunuzun reçete ettiği ağrı kesiciyi ilk bir kaç gün kullanabilirsiniz.
İmplant Tedavisinin Başarı Oranı Nedir?
Başarı oranı oldukça yüksek olan implant tedavisi yüzde 95-98 oranında başarılıdır. İmplant başarısını etkileyen faktörler arasında kişinin kemik yapısı, sigara kullanımı, ağzı hijyenine gösterilen özen, diyabet, bağışıklık problemleri bulunmaktadır.
İmplant Tedavisi Diş Kaybı İçin Kalıcı Çözüm mü?
İmplant tedavisi diş kaybında ve diş tedavileri arasında en kalıcı çözümlerden birini sunar. doğal diş kökü vazifesi gören implant çene kemiğine kaynayarak uzun yıllar dayanıklılığını korur. Bu syede kemik erimesini önlediği gibi, komşu dişlerin de sağlığını korumaya yardımcı olur.
Kemik Yetersizliği Olan Hastalarda İmplant Tedavisi
Kemik yetersizliği durumunda implant tedavisine doktorunuz muayene ve görüntülemelerden sonra karar verebilir. Diş kaybından sonra zaman geçtikçe kemik zayıflayabilir ve güçlendirilmesi gerekebilir. Periodontal hastalıklar ve sigara kullanımı da diş etlerinin çekilmesine neden olarak dolayısıyla çene kemiğini olumsuz etkiler. İmplantın çene kemiğine tutunabilmesi için kemik yoğunluğunun yeterli seviyede olması gerekir. Bu durumda kemik grefti uygulanabilir. Sinüs kaldırma da uygulanan diğer bir yöntemdir. Hangi yöntemle tedavinin ilerleyeceğine doktorunuz tedavi plnanınız kapsamında karar verecektir.
İmplant Tedavisi ve Diş Protezi Arasındaki Farklar
Her ikisi de diş eksikliğinde uygulanan tedavilerdir. En önemli farkı protez diş kökü görevi gören bir yöntem değilken, implant yapay diş kökü olarak doğal diş köküyle benzer bir görev göremesidir.
Diş implantı yapay bir diş köküdür ve üzerine yapılan protezle tamamlanır. Sabit veya çıkarılabilir protezler ise sadece diş vazifesi görür, diş eti ve genelde diğer dişlerden destek alır.
İmplantlar uzun ömürlü, hatta iyi bir bakımla ömürlük bir tedavidir. Protezler aşınabilir, yerleşimi değişebilir ve genelde yenilenmesi gerekir.
Diş implantı çiğneme, konuşma işlevlerini konforlu bir şekilde sağlar. Ayrıca çene kemiğini destekleyerek kemik kaybı oluşmasını engeller. Protezler bazı hastaların yemek yerken zorlanmasına neden olabilirken, konuşurken kayma gibi gibi sorunlar da ortaya çıkabilir. Kemiği koruyacak bir yapısı olmadığı ve çiğneme etkisiyle çeneye yapılan basınçla zaman içinde çene kemiğinde zayıflamaya neden olabilir.
İmplant Tedavisi Sonrası Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Diş implantı yaptırdıktan sonra düzenli diş bakımı hem implantın ömrünü uzatır hem de destekleyen diş eti ve dişlerin sağlığını korur. İmplantlara da doğal dişler gibi bakmak gerekir. Öncelikle günde en az 2 kere 2’şer dakika süreyle fırçalama ve diş ipi kullanımı gelmektedir. Ayrıca ağız duşu da kullanılarak diş eti çizgisi ve diş aralarına düzenli hijyen sağlayabilirsiniz. İmplant protezini korumak için sert ve kabuklu yiyeceklerden kaçınmak da önemlidir. İster doğal dişleriniz olsun ister implant sonrası olsun düzenli diş hekimi kontrolleri plak birikimi, dişlerin genel durumu ve enfeksiyon risklerini değerlendirmeyi sağlar.
İmplant Tedavisi Fiyatları: Ne Kadar?
İmplant fiyatını belirleyen en önemli faktör kullanılan implantın markasıdır. Kullanılan malzeme farkına göre markaların fiyatları değişmektedir. Ayrıca implanta ek tedaviler gerekiyorsa, kemik grefti gibi tedavilere ihtiyaç duyulmasına göre de tedavi fiyatı değişiklik gösterir. Tedaviniz ve ücret bilgisi için diş hekiminin konsültasyon yapması gerekmektedir.
İmplantlar güvenli midir?
Eksik dişlerin yerini almak için en güvenli ve etkin yöntem olan modern implantlar 30 seneyi aşkın bir süredir kullanılmaktadır.
İmplant Tedavisinde Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Diş implantları genellikle, biyo uyumlu bir malzeme olan titanyumdan yapılmaktadır ve protez için güçlü ve sabit bir temel görevi görmektedir. Doğal kemik yapınız implantla kaynayarak veya implantla birleşerek implantı sabitler. Osseoentegrasyon olarak bilinen bu süreç implant kullanılan dişin protezi destekleyecek biçimde sabit ve güçlü olmasını, günlük kullanıma dayanması ve normal görevini görmesini sağlar.
İmplant cerrahisi eğitimli ve deneyimli bir implant uzmanı tarafından gerçekleştirildiği sürece diş hekimliğinde kullanılan en güvenli ve en güvenilir uygulamalardan biridir. Protezi destekleyebilecek en güçlü parça implanttır ve implantlar protez dişlerin de doğal görünmesi, hissettirmesi ve işlev görmesini sağlar. Ayrıca implant eksik dişinizin altındaki doğal kemik yapısını da koruyan tek tedavi yöntemidir.
İmplantlarının diğer tedavilere göre avantajları nelerdir?
Sağlıklı, doğal dişlere en yakın seçenektir. Güçlü ve sabit implant kaybettiğiniz dişin yerine geçer ve doğal diş gibi gözükür, hissettirir, yerine oturur ve aynı işlevi görür. Diğer seçenekler kemiğin bozulmasına neden olabileceği gibi yemek yemek, gülümsemek, konuşmak ve günlük hayatın diğer aktivitelerini de engelleyebilir. Dayanıklıdır. İmplantlar uzun vadeli bir çözümdür. Geleneksel, dişle desteklenen köprüler beş ila yedi yıl, iyi bir bakımla ise on sene kadar dayanırlar ancak bir noktada yine yenisiyle değiştirilmeleri gerekmektedir. İmplantları periyodik düzeltmelere ihtiyaç duysa da, doğru şekilde yerleştirildikleri ve zaman içerisinde bakım uygulandığı sürece hayat boyu dayanabilirler. Hayatın tadını dişinizi düşünmeden çıkartın! Eksik dişler yüzünden gülüşünüz farklı görünür. Takma dişler veya protezler ise, gevşeyeceği veya konuştuğunuz zaman düşeceği hissini verebilir. İmplant ile dişlerinizi geri kazanarak, dişlerinizi düşünmeden hayatın tadını çıkabilirsiniz. Yüzünüzün doğal biçimi ve gülüşünüzü koruyun. Dişsiz bir yüz sarkabilir ve çökük ve hüzünlü görünebilir. İmplantlar yüzünüzün doğal biçimini ve gülüşünüzü kaybetmemenizi sağlar. Sağlıklı kemikleri koruyun. Bir veya birden fazla dişinizi kaybettikten sonra ağzınızda oluşan boşluklar çene kemiğinizin erimesi ve bozulması gibi başka sağlık problemlerine de sebep olabilir. Doğal diş ile desteklenmediği sürece çene kemiği bozularak gücünü ve sıkılığını yitirir. İmplant doğal kemiği koruyan ve uyaran, kemiğin büyümesini sağlayan ve kemik kaybını önleyen tek diş restorasyon seçeneğidir. Rahat konuşun. Çıkartılabilir takma dişlere alışırken günlük kelimeleri söylemekte zorlanabilirsiniz. Ancak implantlar doğal diş görevi gördüklerinden böyle bir sorun yaratmaz. Favori yiyeceklerinizi yiyin! Hiç düşünmeden yemeklerin tadına bakıp keyfini çıkartabilirsiniz. Doğal bir biçimde ısırabilir, istediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz ve rahatsız edebilen çıkartılabilir takma dişlere kıyasla implantlarınızla yediğiniz yemekten keyif alabilirsiniz. Çürüksüz dişler! İmplantlı bir kuronda veya protez dişte çürük olmaz ancak yine de hekiminizi ziyaret etmeli ve aynen doğal dişlerinize her gün yapmanız gerektiği gibi implantı da temizlemeli ve bakımını yapmalısınız. Dişlerinizi yerinde tutun! Takma dişler yemek yediğiniz, konuştuğunuz, güldüğünüz, esnediğiniz veya öksürdüğünüz durumlarda kayabilir ve siz de onları ağzınızın içinde “yeniden konumlandırmak” zorunda kalabilirsiniz. İmplantlar sabittir ve çene kemiğinizle birlikte kaynar; yani hareket etmez, takırdamaz veya yerinden oynamaz. Sağlıklı dişlerinizi koruyun. Diş üstü köprülerin yerleştirilmesi için eksik dişlerinizin her iki tarafında bulunan dişlerin aşındırılıp küçültülmesi gerekmektedir; bu bağlamda de eksiklerin geri getirilmesi için sağlıklı dişlere hasar verilmektedir. Değişikliğe uğrayan sağlıklı dişler köprüye yapışıktır ve köprüyü destekler. İmplantlar ise çene kemiğinizde kökünüzün olduğu noktada bulunduğu için sağlıklı dişleri etkilemez. Uzun bir süre ağızda boşluk olması durumunda yandaki sağlıklı dişlerde görülecek kaymayı da engeller.
Kısaca; implantların en önemli avantajı sağlıklı ve doğal dişe en yakın olan seçenek olmasıdır. İmplantlar kendinize güvenle yemek yemenizi, gülümsemenizi, konuşmanızı ve günlük hayatınızdaki tüm düzenli faaliyetleri dişlerinizi aklınıza getirmek zorunda kalmadan yapmanızı sağlar.