Ağız ve diş sağlığını korurken, dişler üzerindeki plağın temizlenmesi çok önemlidir. Tükettiğimiz yiyecek ve içecekler, diş yüzeyinde birikir ve zaman içinde plak oluşumuna yol açar. Plak, bakterilerin oluşturduğu yapışkan bir tabakadır. Dişlerde ve diş etlerinde birikerek çürük, diş eti hastalığı ve ağız kokusu gibi çeşitli ağız ve diş sorunlarına yol açabilir. Düzenli olarak temizlenmeyen plak ise zamanla tartar oluşmasına neden olur.
Diş yüzeyini temizlemenin en temel yolu düzenli fırçalamadır. Plak temizliği için günde en az 2 kere dişleri nazik ve dairesel hareketlerle fırçalamak, özellikle diş eti çizgisi ve arka dişlerin de temizlendiğine emin olmak gerekir. Bu kısımlar plak oluşumuna yatkındır. Özellikle tüm dişlerin temizlenmesi bu açıdan önemlidir.
Diş ipi kullanımı, plak temizliğinin ikinci adımıdır. Diş fırçasının ulaşamadığı diş araları ve diş etine yakın kısımlar sadece diş ipiyle temizlenebilir. Günde en az bir kere diş ipi kullanmak fırçanın yetersiz kaldığı diş aralarının hijyenini sağlayarak, plak oluşumunu ortadan kaldırır.
Günlük ağız bakımına ağız çalkalama suyu/gargara eklemek de plak oluşturan bakterilere karşı koruma sağlar. Nefesi tazeleyen ve ağız içinde zararlı bakteri oluşumunu engelleyen gargaralar, diş fırçalama ve diş ipi kullanımının yerini tutmaz, tamamlayıcı bir bakım sağlar.
Beslenme alışkanlıkları da plak oluşumu üzerinde etkildir. Şekerli ve asidik gıdalar diş minesini aşındırarak plak oluşumunu hızlandırır. Lifli gıdalar tüketmek, bol su içmek, kalsiyum yönünden zengin yiyecekler ise ağız sağlığı açısından faydalıdır. Elma, havuç, kereviz gibi gıdalar ise hem sağlıklı hem de doğal bir temizleyici görevi görürler.
Sigara kullanımı genel sağlığı olumsuz etkilediği kadar ağız sağlığını da olumsuz etkiler. tütün ürünlerinin içerdiği kimyasallar dişleri lekelemekle kalmaz, dişlere ve diş etlerine de zarar verir ve plak oluşumunu hızlandırır.
Profesyonel diş temizliğinin rutin olarak 6 ayda bir yaptırılması tüm işlerin detaylı temizlenmesiyle, plağın uzaklaştırılması açısından çok faydalıdır. Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımına rağmen zaman içinde diş taşları ve plak oluşabilir. Diş temizliğiyle dişlerin arka yüzeyleri de dahil komple ve etkili bir temizlik sağlanmış olur.
Tedavi edilmeyen plak birikimi periodontal hastalık olarak da bilinen diş eti hastalığına yol açabilir. Diş eti hastalığı diş kaybına yol açabilen ve genel sağlığı da olumsuz etkileyen bir problemdir. Dişler üzerindeki plakların temizlenmesi diş eti sağlığını da korumak için mutlaka gereklidir.
Düzenli diş bakımı, sağlıklı beslenme ve düzenli diş kontrolleri ile plak oluşumundan korunarak, parlak ve sağlıklı gülümsemenin keyfini çıkarabilirsiniz!
Diş Tedavileri
Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin