Arda: Hocam sorumuz bu sefer günlük rutin olarak yaptığımız bir işlem hakkında. Aslında ağız bakımımızla ilgili. Dişlerimizi düzenli fırçalamak yeterli midir? Diş ipi ve ağız duşu kullanımı ile desteklemek gerekli midir? Kullanım sırası nasıl olmalıdır?
Dr. Mehmet Kazandı: Genelde sadece dişleri fırçalamak yeterli görünüyor. Ancak diş fırçalarken dişlerin ara yüzeylerini yeterince temizlemiyoruz. Bunları temizlemek için ne yapmamız gerekiyor. En önemli yöntemlerden bir tanesi diş ipi kullanılması, son zamanlarda teknolojinin artmasıyla ağız duşu dediğimiz yani basınçlı su püskürterek araların temizlenmesinde faydalı olan dişlerin makineler çıkmaya başladı. Bunların içine özel gargaralar da konulabiliyor, yani aynı zamanda sterilizasyon görevi de görüyorlar. Bunlar tercih edilebilir ama kesinlikle tercih edilmemesi gereken, insanların en çok rağbet ettiği, özellikle restoranlarda kürdan kullanımı. Kürdan kullandığımız zaman diş araları temizlemiyor. Aslında diş aralarında cepler oluşturuyoruz. Kürdanın böyle bir kötü etkisi var. Çok sert olduğu için araya sıkışıp bazen kürdan parçaları dişlerinin arasında kalıp orada yuvalar oluşturup sonrasında tekrar gıdaların birikmesine sebep olarak, sürekli kulanım içinden çıkılamaz bir sirkülasyona sokuyor.
Arda: Ben bir dönem çok sık kullanıyordum, sizin uyarılarınızla kullanma alışkanlığımı bıraktım zar zor da olsa hocam. Teşekkür ediyorum tekrar.
Dr. Mehmet Kazandı: Yani ilk başlarda bıraktıktan sonra tabii ki o aralıklar iyileşene kadar ya da toparlayan kadar dişetini itiyor kürdan. Bundan kurtulana kadar bir ihtiyaç oluyor, sürekli kaşınmış diş etinde rahatsızlıklar ve kürdan kullanma isteği oluyor. Ama kürdanı bu arayüz temizleme durumundan çıkarmalıyız. Onun yerine restoranın lavabosuna giderek diş ipi ile temizlik yapılabilir.
Şimdi sıralamasını değerlendirmek gerekirse ağzımızın temizliğini %70 oranında sağladığımız durum dişlerimizi fırçalamak. Fırça seçiminde normal fırça kullanıyorsak yumuşak bir fırçayı tercih etmeliyiz. Otomatik fırçayı doktorunuz önerebilir veya doktorunuza danışarak alabilirsiniz. Özellikle sigara, çay, kahve tüketimi yoğun kişilerin dişlerinde ciddi lekelenmeler olur. Bu durumda otomatik fırça ve özel macunlar gerekebilir. Doktorunuzun değerlendirebileceği bir durumdur. Ayrıca diş ipiyle temizlik, bu zor geliyorsa ağız duşu ile temizlik yapılabilir. Ağız duşunda dediğimiz gibi diş aralarına basınçlı su püskürterek ya da basınçlı aynı zamanda içinde gargara ya da dezenfektan olan özel sularla temizleyip oradaki gıdaları uzaklaştırmış oluyor. Bunları yaptıktan sonra bir de dil fırçası özel fırçalar var. Bazen dilimizin üstünde de gıdalar birikmektedir, haftada her gün olmamak koşuluyla haftada 2 kere dilimiz üstünü fırçalamamız gerekiyor. İlk başta fazla uğraştırıyor gibi görünse de bir rutin oluşturduktan sonra bunları yapmak zor değil.
Diş Tedavileri
Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin