Dişlerimiz beslenmemizin önemli bir parçası, sindirimimizin başlangıcı, gülümsememizin estetik bir unsurudur. Dişlerle ilgili her zaman düzenli bakım ve bazı tedavilerden bahsederiz. Bu sefer bir değişiklik yapalım, dişlerle ilgili eğlenceli ve ilginç gerçeklere birlikte göz atalım.
Dişler Kemik Değildir
Belki şaşırdınız, ancak dişler kemik değildir. Kemik benzeri bir yapıda olsa da, dişler ilik üretmez, kemiklerse üretir.
Diş Minesi Vücudun En Sert Maddesidir
Vücudun en sert maddesi kemikler değildir. Dişlerimizin etrafında koruyucu bir tabaka olan diş minesi, insan vücudunun en sert maddesidir.
Diş Minesi Kendini İyileştirmez
Diş minesi iyileşebilen bir yapı değildir. Vücutta oluşan kesik ve kırıklar iyileşebilirken, diş minesinde bu gerçekleşmez. Kaybedilen kısım yenilenemese de, remineralizasyon ile mevcut mine güçlendirilebilir.
Dişler, Parmak İzi Gibidir
Dişler tamamen kişiye özel bir yapıdadır ve parmak izi gibi benzersizdir. Aynı durum dil için de geçerlidir.
Tükürük Sandığımızdan Daha Önemlidir
Tükürük ağız sağlığının önemli bir parçasıdır. Yiyecekleri parçalamayı, yutmayı kolaylaştıran, tat almaya destek sağlayan, yiyecekleri dişlerden temizleyen, ağız içi enfeksiyon ve çürük oluşumunu önleyen tükürük, dişleri güçlü tutan önemli bir salgıdır.
Dişler Hakkımızda Pek Çok Gerçeği Saklar
Özellikle arkeolojik çalışmalar ve suç vakalarında, bilim insanları dişleri özellikle inceler. Çünkü kişinin yaşı, beslenme düzeni, kökeni, yaşam koşulları, sağlık sorunları gibi pek çok kişisel bilgiye, dişleri analiz ederek ulaşabilirler.
Diş Bakımı Neredeyse İnsanlık Tarihi Kadar Eskidir
Modern diş hekimliği ve kullandığımız fırça, macun ve diğer gereçler geçen yüzyılda hayatımıza girmiş olsa da diş bakımının binlerce yıllık bir geçmişi vardır. Bu konuda en önemli bulgular M.Ö.5000 yıllarında Mısır’da kullanılan diş gereçleridir. İlk fırça ise M.Ö.3000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Yine milattan önce yıllarda deniz kabuğu, hayvan ve ölmüş insanların dişlerinden yapılan ilk implant uygulamalarına rastlanmaktadır.
Diş Fırçaları
1930’lu yıllardan beri naylon kılları olan diş fırçaları kullanılıyor. Önceki yüzyıllar boyunca, hayvan kıllarından yapılma diş fırçaları kullanıldı. Bugünkü diş fırçasına benzer ilk fırça ise 1498 yılında Çin’de yapıldı. Bambu veya kemik bir sapa bağlanan domuz kıllarıyla yapılan bu fırça, yıllar içinde gelişerek bugün kullandığımız fırçalara kadar ulaştı.
Mavi Diş Fırçası
Son ilginç gerçek ise insanların diş fırçası tercihinde renk faktörüyle ilgili. Çoğu kişi mavi tonlardaki fırçaları tercih ediyor.
Diş Tedavileri
Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin