Diyabet hastalığı ve diş eti hastalıkları doğrudan ilişkili hastalıklardır. İkisi de yavaş ilerleyen ve başlangıçta belirti vermeyen bu hastalıklar, genelde ilerledikleri dönemlerde fark edilirler. Pek çok hastanın dile getirdiği diş etlerinde kanama gibi fazla önemsenmeyen bir problem diş eti hastalığıyla beraber diyabetin de belirtisi olabilir. Çünkü diyabet bazı temel belirtileriyle birlikte ağız içi problemlerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Ağız içinde yanma hissi, ağız kuruluğu, diş eti iltihapları, tekrarlanan apseler, tükürüğün azalması, ağız içi yaraların geç iyileşmesi gibi belirtiler, tanısı konulmamış şeker hastalığının belirtileri olabilir.
Düzenli ve yeterli ağız bakımının olmadığı durumlarda yoğunlaşan biriken bakteri plakları, yüksek kan şekeriyle artarak diş etinde kızarma, şişme, ağrı ve kanamalara neden olur. Kan şekeri kontrol altına alınmadığı sürece diş eti sorunlarının kontrol altına alınması zorlaşır. Aynı zamanda diş eti hastalıklarında vücudun bakterilere tepkisi insülin direncine neden olabilir. Yani iki hastalık arasında karşılıklı ve sürekli bir etkileşim bulunur. Periodontitis olarak adlandırdığımız ilerlemiş diş eti hastalığına engel olmak için erken müdahale gerekir.
Diyabet Hastaları Hangi Durumlarda Diş Hekimine Başvurmalıdır?
- Kızarmış ve şişmiş diş etleri,
- Ağız kokusu,
- Diş etinde kanama,
- Sallanan dişler,
- Yerine oturmayan protezler,
- Diş eti çekilmesi gibi belirtilerden birini gördüğünüz durumda diş doktorunuza başvurmanızı öneririm.
Diyabet Hastaları Diş ve Diş Eti Sorunlarına Nasıl Engel Olur?
- Yemeklerden yarım saat sonra, yumuşak kıllı bir fırçayla, çok bastırmadan dişlerinizi fırçalayıp, mutlaka diş ipi kullanmanız gerekir.
- Çıkarılabilen protezlerinizin de aynı şekilde hijyenine dikkat etmelisiniz.
- Kandaki glukoz seviyesini korumanız önemlidir.
- Diş etlerinde bir sorun yaşadığınızda mutlaka bir diş hekimine başvurun.
- Diş hekiminizi diyabet hastalığınız konusunda bilgilendirin.
- Sigara kullanmayın.
- Senede 2 kere düzenli diş hekimi kontrolüne giderek, mevcut sorunlara karşı ilerlemeden önlem alın.
Her şeker hastalığı periodontal hastalığa neden olmayacağı gibi, her periodontal hastalık da diyabeti olumsuz etkilemez. Ancak dünyanın en sık görülen kronik hastalıklarından biri olan diyabetin yaygın olumsuz risklerinden olan diş eti hastalıklarına yakalanmamak için bazı önlemler almanız ve kontrollerinizi yaptırmanız, yaşam kalitenize büyük katkı sağlar.
Diş Tedavileri
Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin