Estetik Diş Hekimliği

Estetik diş hekimliği, modern diş hekimliğiyle birlikte ortaya çıkan bir alandır. Dişlerin ve gülümsemenin sosyal, psikolojik ve estetik öneminin güçlenmesiyle ortaya çıkan ihtiyaçla gelişme göstermiştir. Teknolojik gelişmeler ve  diş hekimliği malzemelerinin bilimsel gelişimiyle hemen herkesin ihtiyacını çözüme kavuşturan, doğala çok yakın sonuçlar elde edilmiştir.

Estetik Diş Hekimliği Nedir?

Estetik diş hekimliği, dişlerin ve diş etlerinin sağlığıyla birlikte estetik bir görünüme ulaşmasını amaçlayan tedavi ve uygulamaların uzmanlık alanıdır. Güzel gülümseme tüm çağlar boyunca estetik beklentilerin bir parçası oldu. Günümüzde gelişen malzeme ve teknolojilerle birlikte yükselen estetik anlayış sayesinde, diş hekimliği alanında kısa sürede, son derece etkili sonuçlar veren uygulamalar gelişti. Yakın zamana kadar diş sorunları sadece sorunu çözmeye yönelik tedavi edilirdi. Dolgu, kaplama ve köprü tedavilerinin yanı sıra senede 1-2 kere diş temizliği en iyi alternatiflerdi. Bugün ise alternatifler çok daha fazla ve güzel bir gülümsemeye kavuşmak çok daha kolay.

Estetik Diş Hekimliği Uygulamaları

Uygulamalara baktığımızda dolgudan ortodontik tedaviye, kaplamadan diş beyazlatmaya, laminate ve zirkonyum uygulamalarına uzanan geniş bir çalışma alanı olduğunu görürüz.

Estetik bir gülümseme beklentiniz varsa elbette en doğru kararı diş hekiminizle birlikte verebilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken beklentileriniz ve maliyetin doğru hesaplanmasıdır. Göz ardı etmemeniz gereken, kaliteli malzeme ve teknik içeren başarılı sonuç almanın maliyetli olabileceğidir. Ayrıca porselen dolgular, laminate ve zirkonyum uygulamaları, ortalama 10-15 senede bir yenilenmesi gereken tedavilerdir. Geçen sürede malzeme eskiyebileceği gibi, dişlerin zaman içinde hareketlerine ve aşınmalarına bağlı restorasyona ihtiyaç duyulabilir.

Yeni dişlerinizle ilgili beklentileriniz elbette yüksek olacaktır. Ancak yaşayacağınız değişim hala bir sürpriz olabilir. Dijital gülüş tasarımı bu noktada devreye girerken, dişlerinizin öncesi ve sonrasını birlikte görerek, yapılan düzenleme ve değişikliklerle son halini almasını gözlemleyebilirsiniz. Daha gerçekçi bir sonuç için ise, dişlerinizin mock-up dediğimiz kalıpla oluşturulan örnek çalışmasını prova ederek son halinin nasıl olacağını görebilirsiniz.

Estetik Diş Hekimliği Hangi Tedavileri Kapsar?

Estetik diş hekimliği kişinin diş ve diş eti yapısına bağlı olarak bir veya bir dizi uygulamayı içerebilir. Başlıca tedavi alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Laminate Veneer (Yaprak Porselen): Kalıcı renkleşme, aralık, kırık dişler ve çeşitli şekil bozukluklarında tercih edilen uygulamada dişlerin ön yüzeyine ince porselen kaplamalar yapıştırılarak estetik bir sonuç elde edilir.
  • Diş Beyazlatma: Dişlerin daha beyaz ve arlak bir görünüme kavuşmasını sağlayan uygulama ev tipi ve ofis tipi diş beyazlatma olarak iki seçeneğe sahiptir.
  • Zirkonyum Kaplama: Metal içermeyen bu kaplama yöntemi hem estetik ve sağlamlık açısından sıklıkla tercih edilmektedir.
  • Pembe Estetik (Diş Eti Estetiği): Diş eti çizgisi, rengi ve görünümünü iyileştirmeye yönelik bir uygulamadır.
  • Gülüş Tasarımı:  Kişiye özel olarak tasarlanan, kişinin yüz, cinsiyet, yaş gibi kişisel özellikleri ve beklentilerini değerlendirerek estetik bir sonuca yönelik işlemlerdir.

Gülüş Tasarımı

Herkesin gülüş tasarımı isterken, farklı sebepleri vardır. Daha genç görünmek istiyor olabilirsiniz, daha güzel ve parlak bir gülümsemeyle daha sağlıklı görünmek istiyor olabilirsiniz. Gülüş tasarımının size sunacakları bunlarla da sınırlı değil. Nasıl gülümsemek isteyeceğinize karar vermek elinizde.

Laminate veneer, yaprak porselen, emax, lamine, lamina, porselen laminate gibi çeşitli adlarla anılan laminate vener, gülüş tasarımında en yaygın tercih edilen uygulamadır.

Genel kanı olarak zirkonyumla porselen laminate birbirine alternatif uygularmış gibi bir algı olsa da, aslında ikisi birbirinden farklıdır. Laminate vener tedavisinde, ince yaprak porselenler dişin ön yüzeyine uygulanır. Özellik bakımından sağlıklı dişin doğal minesine ve ışık geçirgen yapısına çok benzer bir görünümdedir. Renkleşmiş, sararmış, lekeli, ayrık, kırık, yıpranmış diş sorunlarında zahmetsiz ve kısa sürede sonuç veren uygulama toplam 2 veya 3 seans sonunda tamamlanır. Yani 1 hafta sonra yeni gülümsemenize kavuşabilirsiniz.

Zirkonyum uygulama bakımından benzer olsa da malzeme açısından farklıdır. Doğada bulunan beyaz metal çeşidi olan zirkonyum dirençli ve sağlam bir malzemedir. Üzerine işlenen seramikle birlikte uygulanır. Elbette metal destekli porselenlerden çok daha iyi sonuçlar verir, ancak ışık geçirgenliği ve parlaklığı laminate yanında daha düşüktür. Arka dişlerin hem çiğneme görevi nedeniyle daha sağlam yapıya ihtiyaç duyması, zirkonyum tedavisi için uygundur.

Diğer Seçenekler

Yazının başında da belirttiğim gibi, uygulamalar çeşitli, hem istekler ve ihtiyaçlar hem de maliyet tercihleri belirlemeye yardımcı oluyor. Örneğin kırık veya aralık diş problemlerinde bonding (kompozit dolgu) uygulamasıyla daha az maliyetle iyi sonuç alabilirsiniz. Porselenin estetik ve sağlam yapısına kıyasla dezavantajlı gibi görünse de özellikle küçük alanlara müdahalede başarılıdır.

Dişlerinizle ilgili tek sorununuz renk değişikliği de olabilir. Diş beyazlatma ile ortalama 2 seans sonunda parlak bir gülümseme elde edebilirsiniz.

Tedaviye karar verirken, aynada dişlerinize baktığınızda nasıl görmek istediğiniz kesinlikle önemli.  Uygulamada ise diş hekiminizin yetenekleri, diş teknisyenlerinin becerisi, malzeme standartları ve teknolojinin sunduğu imkanları doğru kullanma gibi faktörler en iyi sonucu almanızın tek yoludur.

Yazar