Dişlerde, ilerleyen yaş, çay, kahve alışkanlığı ve sigara gibi çeşitli sebeplerle renk değişimi oluşabilir. Diş rengi bazı yöntemlerle doğal rengine döndürülürken, bu yöntemlerin hekim kontrolünde uygulanması önemlidir. Diş beyazlatma, diş hekiminiz tarafından klinikte uygulanabileceği gibi, yine diş hekiminiz kontrolünde olmak kaydıyla evde de yapılabilir.
Evde diş beyazlatma işleminde, öncelikle diş hekiminiz dişlerinizin ölçüsünü alarak size özel bir kalıp hazırlar. Daha sonra size günde hangi süreyle ve diş beyazlatma malzemelerini hangi miktarda kullanacağınızı açıklar. Diş beyazlatma jelleri bu kalıbın içine sürülür ve ortalama 6-8 saatlik sürelerle kullanılır. Bu yöntemde hazırlanan kalıp kişinin, diş yapısına uygun olduğu için, diş etlerinin ve diğer yumuşak dokuların zarar görmesi olasılığı yok denecek kadar azdır. Kullanılacak jel miktarı da, yine kişinin diş yapısı ve diş minesi kalınlığına göre belirlenir. Tedaviye ne kadar süre devam edileceği ve renklenmenin derecesinin hekim tarafından belirlendiği bu yöntem, ofis tipi diş beyazlatma olarak adlandırılan, klinikte diş beyazlatmadan sonra en çok tercih edilen ikinci yöntemdir.
Günümüzde marketlerde satılan diş beyazlatma ürünlerini ise dikkatli kullanmak gerekir. Hazır kalıplar sizin dişlerinize göre olmadığı için, tüm dişlerin eşit derecede beyazlamasını sağlamak zordur. Yine aynı şekilde, kalıp tam oturmadığı için, yumuşak dokuların etkilenme olasılığı da yüksektir. Yine marketlerde satılan diş ojesi gibi bazı ürünlerde kalıcı beyazlık sağlamazken, sürekli ve uzun süreli kullanım dişlerde hassasiyete ve kalıcı sorunlara yol açabilir. Dişleri beyazlatan diş macunları ise düzenli kullanıldığında sadece yarım ton kadar beyazlama sağlar.
Daha geleneksel yöntemlere bakacak olursak, bunların en yaygını dişleri, sofra tuzu veya karbonatla fırçalamadır. Ancak bu yöntemler, kalıcı bir beyazlık sağlamadığı gibi, sıklıkla uygulandığında hem dişlere hem de diş etlerine kalıcı zararlar verebilir. Diş minesinde oluşacak çizilmeler ve çatlamalar, ancak kaplama yöntemleriyle giderilebilirken, diş etlerinin hasarlanması çekilmelere ve diş kayıplarına yol açabilir.
Renginde koyulaşma, sararma olan dişlerinizi beyazlatmak için, günümüzde en güvenilir yöntem diş hekiminize danışmanız ve uygun beyazlatma seçeneğinden faydalanmanızdır.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin