Kozmetik diş hekimliği dişlerin estetik görünümüne yönelik çalışmaların yapıldığı diş hekimliği uzmanlığıdır. Gülüş estetiğiyle birlikte diş ve ağız sağlığını da destekleyen uygulamalarda, dişlerin şekil, renk, boyut olarak iyileştirilerek, kişiye özel bir gülüş tasarımı hedeflenir. Yapılan tedaviler sadece özgüvenli bir gülüş tasarlamakla kalmaz, dişlerin işlevini geri kazandırmaya, ömrünü uzatmaya ve bazen de diş etlerini korumaya yöneliktir. Yıllar önce gülüş estetiğinin sadece Hollywood yıldızlarına, yani genel olarak göz önündeki ünlü insanların tercihi olduğu gibi bir anlayış hakimdi. Fakat günümüzde kozmetik diş hekimliğinin herkesin tercih edebileceği prosedürlerden oluştuğu biliniyor. Ancak konumuzla ilgili bazı doğru bilinen yanlışlar da yok değil. Bunlar yanlışları aşağıdaki başlıklar ve doğrularıyla birlikte değerlendirebiliriz:

  1. Kozmetik diş uygulamaları sadece estetik amaçlıdır.

Diş hekimliğinin kozmetik uygulamaları her ne kadar dişlerin renk, boyut, biçim ve hizalanmasını iyileştirmeye yönelik tedavileri içeriyor olsa da diş sağlığını da korumaya ve düzeltmeye de yöneliktir. Özellikle çapraşık dişlerin düzenlenmesi, dişlerin daha kolay temizlenmesini sağlayarak diş çürümesi ve diş eti hastalıklarının önüne geçilmesini sağlar. Kırık, çatlak ve aşınmış dişlerin restore edilmesi gülümsemeyi iyileştirdiği gibi, dişlerin ömrünü de uzatır. Bu örnekler çoğaltılabilir, ancak çoğu uygulama estetik ve diş sağlığını birlikte sunmaktadır.

  1. Kozmetik uygulamalar dişlere zarar verir.

Her tedavide olduğu gibi estetik uygulamalarda da uzmanlık, doğru malzeme ve teknikle uygulama önem taşır. Doğru teknikle yapılan uygulamaların zarar vermesi söz konusu değildir. Günümüzde örneğin dişlerin uygun olması durumunda hiç aşındırma yapmadan prepless veneer yapılabilir. Dişin ve diş etinin korunması için kaplama yapılması kaçınılmaz olabilir.

  1. Kozmetik uygulamalar doğal görünmez.

Diş estetiği uygulamalarında estetik olduğu kadar doğal sonuç almak da hedeflenir. Modern diş hekimliğinin teknik ve malzemeleri buna imkan sağlarken, diş beyazlatma veya laminate veneer gibi bir uygulama sonrasında özellikle yeni tanıştığınız kişiler dişlerinizin doğal olduğunu düşünecektir. Burada önemli olan kişiye özel, doğru uygulamaların seçilmesi ve bir uzman hekim tarafından doğru şekilde uygulanmasıdır.

  1. Estetik diş uygulamaları uzun sürer.

Aksine kozmetik diş hekimliği uygulamaları kısa sürede tamamlanır. Diş beyazlatma aynı gün bitebilirken, porselen kaplama, laminate veneer gibi uygulamalar ortalama 1 haftada tamamlanmaktadır.

  1. Kozmetik diş hekimliği tedavileri acı vericidir.

Günümüzde diş hekimliğinin tüm gelişimine rağmen uygulanan prosedürlerin ağrılı ve acılı olacağına yönelik yanlış bir inanış bulunmaktadır. Özellikle kozmetik uygulamalarda gerekiyorsa hafif bir lokal anestezi uygulanır, tedavi sırasında ve sonrasında hasta bir ağrı hissetmez. Diş beyazlatma gibi bazı uygulamalardan sonra ilk birkaç gün hafif bir hassasiyet oluşabilir ama bu durum geçicidir.

  1. Diş estetiği uygulamalarından sonra bakım gerekmez.

Estetik uygulamalardan sonra da kendi dişlerimize gösterdiğimiz özeni ve ağız bakımını yapmamız gerekir. Bu hem diş hem diş eti sağlığını korumak için mutlaka gereklidir. Bakım yapılan işlemin uzun ömürlü olmasına da katkı sağlar. Düzenli ağız hijyenine ilaveten düzenli diş hekimi kontrolleri ve yapılan işleme uygun hekimin özel önerileri varsa onları da dikkate almak gerekir.

  1. Kozmetik uygulamalar çok pahalıdır.

Yapılan işlemin çeşidi ve neleri kapsadığı tedavi maliyetini belirler. Elbette kullanılan malzeme, hekimin deneyimi, kullandığı teknolojik cihazların güncelliği de maliyeti etkileyen faktörlerdir. Diş beyazlatma, estetik dolgu gibi seçenekler daha uygun maliyetlidir. Laminete veneer, zirkonyum kaplama gibi tedavilerde maliyet özellikle diş sayısına göre değişmektedir.

  1. Diş beyazlatma dişler için zararlıdır.

Sıklıkla sorulan bir soru diş beyazlatmanın diş minesine zarar verip vermeyeceğidir. Profesyonel diş beyazlatma hekim kontrolünde yapılan ve diş minesine de diş etlerine de zarar vermeyen bir prosedürdür. Piyasadaki reçetesiz satılan, kontrolsüz kullanılan bazı beyazlatıcı ürünler diş minesine zarar verebilir. O sebeple beyazlatma işleminin hekim kontrolünde yapılması gerekir.

  1. Çapraşık dişler için sadece ortodonti yapılabilir.

Diş çapraşıklıklarında laminate veneer, zirkonyum ve porselen kaplamalar gibi pek çok prosedür uygulanabilmektedir. Bazı çapraşıklıklarda ise sadece ortodonti tedavisiyle sağlıklı sonuç alınabilir. Bunun için doğru kararı diş hekimi muayene sonrasında vermektedir.

Diş Tedavileri

Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.