Laminate Veneer
Porselen Laminate Veneer Tedavisi Nedir?
Estetik diş hekimliği, dişlerin sağlığının yanı sıra doğal ve estetik bir şekilde yenilenmesini amaçlar. Son yıllarda gelişen teknikler ve alınan başarılı sonuçlar, diş hekimliğinin bu alanına ilgiyi sürekli çoğaltırken, kısa sürede estetik bir gülüşe kavuşmak mümkün oluyor.
Estetik diş hekimliğinin uygulamaları arasında önemli bir yeri olan diş yüzeyine uygulanan ince porselen yaprak seramik uygulaması laminate veneer, porselen veneer, lamine diş veya yaprak porselen gibi çeşitli isimlerle adlandırılır. Bu yöntemin en önemli avantajlarından biri, standart kaplamalarda dişin tamamı kesilirken, laminate veneerde sadece dişin ön yüzeyinde bir miktar aşındırmanın yeterli olmasıdır.
Laminate Veneer Kimlere Uygulanabilir?
Laminate veneer tedavisinde pek çok diş problemine çözüm bulabilirsiniz. Bu diş sorunlarının başlıcaları;
- Çeşitli sebeplere bağlı renk bozuklukları (tetraksilin renkleşmesi, kalıtımsal veya çeşitli başka sebeplerle ilerlemiş renk problemleri)
- Diastema yani aralık dişler olarak adlandırdığımız diş aralarında fazla boşluklu yapı,
- Kırık ve aşınmış dişlerde,
- Ortodontik tedavi gerektirmeyen diş çapraşıklıklarında,
- Gülüş çizgisinin düzeltmek isteyenlerde,
- Gummy smile yapıda gingivoplasti yapıldıktan sonra dişleri boyutlandırken,
- Dişler arasındaki her çeşit renk ve boyut farkını ortadan kaldırmak için laminate veneer tedavisi uygulanabilir.
Laminate Veneer Kimlere Uygulanamaz?
Bazı diş sorunlarında ise yaprak porselen uygulanamaz:
- İleri derecede diş sıkma/gıcırdatma (bruksizm) problemi olanlar,
- Tırnak yeme, kalem ısırma alışkanlığı olan hastalara,
- Ağız hijyeninin kötü olduğu durumlarda,
- Sert cisimleri, kabuklu yiyecekleri kırma, ısırma alışkanlığı olanlara,
- Mine tabakasının yetersiz olduğu ve fazla miktarda olduğu durumlarda,
- Aşırı çapraşık dişlerde,
- İlerlemiş diş eti hastalığının olduğu durumlarda,
- Alt-üst dişlerin kapanışının üst üste olduğu durumlarda,
- Eksik dişlerin yerine yapılamaz.
Laminate Veneer Nasıl Yapılır?
Laminate veneer yaptırmaya karar verdikten sonra diş hekiminizle yapacağınız ilk görüşme ve muayeneyle istek ve ihtiyaçlarınızı belirleyip, maliyet ve süreç planlaması yapılır.
İlk aşama laminate yapılacak dişlerinizin hazırlanmasıdır. Bunun için dişlerinizin ön yüzeyinde laminate kalınlığında bir kısım aşındırılır. Bu miktarı belirleyen, laminate veneer olacak dişlerin durumudur. Bazı dişlerde çok az pürüzlendirme yeterli olurken, hiç aşındırma gerektirmeyen dişlerde prepless veneer yöntemiyle direkt kendi dişleriniz üzerine uygulama yapılabilir.
Aşındırma sonrası dişlerinizin ölçüsü alınır ve alınan ölçüyle dişlerinize uygun yaprak porselenler hazırlanmak üzere laboratuvara gönderilir. Hazırlanması 4-6 gün süreceği için diş hekiminiz dişlerinize geçici porselenler uygular ya da geçici dolguyla kapatarak zarar görmesini engeller.
İkinci ve son aşamada ise dişleriniz derinlemesine temizlenir, özel bir jel yardımıyla pürüzlendirilerek laminate veneerlere uygun hale getirilir ve yerine yapıştırılır. Böylece 5-7 gün gibi kısa bir sürede estetik ve doğal bir gülümsemeye kalıcı bir biçimde kavuşmuş olursunuz.
Yaprak porselen uygulaması aşındırma yapılacak uygulanan lokal anestezi dışında ağrısız, acısız bir tedavidir. Süre bakımından olduğu kadar tedavi süresince de konforlu ve rahat bir deneyim sağlar.
Laminate Veneer Tedavisinin Avantajları
- Porselen kuron (kaplama) yöntemlerinde dişin tamamı kesilirken, laminate veneerde minimum aşındırma ile sonuç alınır. Mine tabakasından az miktarda kayıp olması dişleri korur. Aynı zamanda doğal dişin korunması sonucun da doğal olmasına katkı sağlar.
- Işık geçirgen yapısı son derece doğal diş görünümündedir.
- Dişlerin arka yüzeyleri aşındırılmadığı için çiğnemede hiç bir zorluk yaşanmaz.
- Çay, kahve gibi diş rengini etkileyen içecek ve yiyeceklerden etkilenmez.
- Alışma süresi çok kısadır.
- İleri teknoloji uygulaması olan dayanıklı bir malzemeden üretildiği için, dirençli ve kendi dişinize benzer bir sağlamlıktadır.
- Renk ve şeffaflık açısından doğal dişe çok yakındır. Diş rengi doğal seçildiğinde ise kendi doğal dişiniz gibi görünür.
- Aşırdırma sırasında lokal anestezi uygulanır, aşındırma gerektirmeyen dişlerde ise anestezi uygulanmadan tamamen ağrısız, acısız bir tedavi sağlanır.
- Tedavi öncesinde dijital gülüş tasarımı ve mock-up çalışması ile tedavi sonucunu görebilme olanağı sağlar. İstediğiniz şekil, boyut ve renkte uygulanabilir.
- Son derece kısa sürede tedavi tamamlanır. Toplam 2-3 randevuda, ortalama 1 hafta gibi kısa bir sürede yeni dişlerinize kavuşabilirsiniz.
Yaprak Porselenlerin Dezavantajları
Gülüş tasarımının en etkili yöntemlerinin başında gelen laminate veneerlerin en önemli dezavantajı maliyetli bir yöntem olmasıdır. Ayrıca dişte minimal de olsa bir aşındırma yapılır. Hazırlık ve laboratuvar aşamasının kusursuz ilerlemesi gereken bir yöntemdir.
Laminate Veneer Tedavisinden Sonra
Uygulama sonrasında en fazla bir hafta süreyle dişlerde hassasiyet oluşması ve soğuğa karşı duyarlılık gözlenebilir. Dişlerin yeni şekline uyumda belli bir süreci gerektirir. Önceki bozukluğu olan yapıya alışmış olan hasta yeni dişlerine belli bir sürede alışır. Ancak bu süre genelde çok kısa sürmektedir.
Kendi dişlerinize de zarar veren dişle kabuklu yiyecek kırma, şişe kapağı açma, tırnak yeme gibi alışkanlıklar laminate dişlere de zarar verir. Diş sıkma/gıcırdatma probleminiz varsa, bu durumu diş hekiminizle tedavi öncesinde paylaşmanız ve gereken önlemlerin alınması önem taşır.
Laminate veneerlere belirli bir kullanım süresi belirlemek doğru olmamakla birlikte, ortalama 10 sene süreyle dayanırlar. Sürekli sert şeyler çiğnemek gibi etkenler bu süreyi kısaltabileceği gibi, düzenli diş hekimini ziyaret ve iyi bir bakımla daha uzun süre dayanması sağlanabilir.
Laminate veneer dişlerin bakımının doğal dişlerinizin bakımından farkı yoktur. Düzenli fırçalama, diş ipiyle temizleme alışkanlığı yeterli olacaktır. Yine herkes için önerdiğimiz 6 ayda bir yaptıracağınız rutin diş hekimi kontrolleri, tüm dişlerinizin sağlığını korumanız açısından önemlidir.
Laminate Veneer ile Porselen Kaplama Arasındaki Farklar
Her iki yöntem de diş estetiği uygulaması olmakla beraber, aralarında bazı farklar vardır.Laminate veneer 0.3-0.5 mm inceliğindedir ve sadece dişlerin ön yüzeyine uygulandığı için aşındırma miktarı çok azdır, porselen kaplama ise tüm dişe uygulanır ve dolayısıyla dişlerde daha fazla aşındırma yapılır.
Laminate veneer daha önce işlem yapılmamış ilk kez diş estetiği yapılacak dişlere ve daha önce lamine diş yapılmış dişlerde yapılacak yenilenmede tercih edilir. Aşındırma miktarı en az uygulamadır, hatta bazı dişlerde hiç aşındırma yapılmasına gerek olmaz. Porselen kaplama ise kaplamaya ihtiyaç duyulan dişlere yapılabilir veya önceki kaplamaların yenilenmesinde tercih edilir.
Laminate Veneer ile Zirkonyum Kaplama Arasındaki Farklar
Laminate veneer ve zirkonyum arasındaki farklar, porselen kaplama ile arasındaki farklarla aynıdır. Laminate veneer dişlerde estetik bir çözüm sağlar. Zirkonyum kaplama ise hem estetik hem de dişin fonksiyonel sorunlarıyla ilgili sorunlara çözüm sağlamaktadır. Dayanıklı bir malzeme olduğu için özellikle çiğneme baskısına karşılık arka dişlerde zirkonyum tercih edilebilir. Tüm dişlerin restorasyonunda ön dişlere laminate veneer, arka dişlere zirkonyum yapılabilir.
Laminate Veneer Renk Seçimi Nasıl Yapılır?
Laminate veneer (yaprak porselen) uygulamasında renk seçiminde kişinin diş rengi, ten rengi, kişisel özellikleri ve tercihleri dikkate alınır. Estetik ve doğal bir görünüm dişlerin doğal beyazlığında bir ton seçilir. Sadece 4-6 dişe laminate veneer yapılacaksa ve diğer dişlere beyazlatma uygulanacaksa tercih edilecek ton ile, diğer dişlerin doğal renginde kalacağı uygulamada seçilecek ton farklıdır. Elbette hastanın tercihleri de önemlidir. Daha beyaz ve kendini gösteren dişleri tercih eden hastalara da uygun bir renk seçimi yapılmaktadır. Hastayla hekimin birlikte ilerlediği bir süreçtir.
Laminate Veneer Hangi Diş Problemlerini Çözer?
Laminate veneer pek çok diş problemine çözüm sağlayan bir tedavidir. Aşınmış dişler, kırık ve çatlak dişler, aralık dişler, dişin rengiyle ilgili sorunlarda, bazı şekil bozuklukları, dişin boyutuyla veya dişlerin dizilimiyle ilgili problemlerde laminate veneer çözüm sağlamaktadır.
Laminate Veneer Kaç Yıl Kullanılabilir?
Laminate veneer uzun ömürlü bir diş estetiği uygulamasıdır. Düzenli ağız hijyeni ve doktor kontrolleri ile 10-15 sene süreyle kullanılabilir. Ayrıca dişleri korumak için sert ve kabuklu yiyecekleri ısırmaktan kaçınmak, diş gıcırdatma/sıkma sorunlarına karşılık plak kullanmak laminate veneerlerin uzun yıllar kalıcı olmasını sağlar.
Laminate Veneer Fiyatları: Nelere Göre Değişir?
Laminate veneer fiyatlarını belirleyen bir çok farklı faktör vardır. Bunların başında malzeme kalitesi ve kullanılan teknolojiler gelir. Yüksek kaliteli malzeme ve ileri teknolojik aletlerin kullanılması laminate veneer fiyatlarına yansır. Diş hekiminin tecrübesi ve uzmanlığı, laboratuvar ve işçilik maliyetleri, ayrıca garantili hizmet sunulması gibi unsurlar da fiyat üzererinde etkilidir.
Laminate Veneer Ağrılı Bir İşlem midir?
Laminate veneer işlem sırasında ağrı hissedilmeyen bir tedavidir. Dişlerin sadece ön yüzeyinde aşındırma yapılır ve bu işlem lokal anestezi altında olduğu için ağrısızdır. İşlem sonrasında bir kaç gün hafif bir diş hassasiyeti hissedilebilir, bu da geçicidir. Tedavi süresi kısadır ve genel olarak konforludur.
Laminate Veneer Uygulaması Hangi Yaşta Yapılabilir?
Laminate veneer uygulamasında, dişlerin gelişiminin tamamlandığı 18 yaş ve üzeri olmak gerekir. Dişler ve çene yapısı oturduktan sonra yapılması tercih edilen bir uygulamadır. Uygulama için ayrıca bir ileri yaş sınırı bulunmaz, dişler uygun olduğu sürece 18 yaş üstünde her yaşta yapılabilir.
Gülüş Tasarımı
Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.