Nisan ağız kanseri farkındalık ayıdır. Kısa bir özetle kanser, kanserli hücrelerin bölünmesi ve yayılmasıyla ifade edilen, pek çok farklı türü olan, tedavi ve iyileşme türüne, konumuna, hangi aşamada olduğuna bağlı olarak belirlenen ve vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilen önemli bir hastalıktır.
Ağız kanseri, tüm kanserler içinde, erkeklerde yüzde 3, kadınlarda ise yüzde 2 oranında kapsar. Ayrıca ağız kanserlerinin yüzde 90’ı 40 yaş üstü kişilerde ortaya çıkar. 50 yaş üstü erkekler daha fazla risk altında olmakla birlikte, tütün ürünleri ve alkol kullanımı önemli risk faktörleri arasındadır. Son yıllarda HPV virüsünün de daha ufak bir yüzdesi olsa da ağızda kansere yol açtığı görülmektedir.
Oluşabileceği yerler, ağız boşluğu, dil ve dudaklar olabileceği gibi ağzın ve boğazın arka kısmı da olabilir. En sık görüldüğü yer dilin yanlarıdır, bunu dilin altı izlemektedir. Dudakta oluşan kanser, özellikle alt dudakta oluşmaktadır ve başlangıçta uçukla karıştırılabilir. Ağzınızın herhangi bir yerinde oluşan lezyon, yara veya lekeler iki veya üç hafta süreyle iyileşmediyse mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Unutmamanız gereken erken teşhisin yüzde 80 oranında iyileşme sağlamasıdır.
Ağız kanserinin korkutucu tarafı ileri evreye kadar fark edilmesinin zor olmasıdır. Başlangıçta kırmızı veya beyaz ufak lekeler oluşur, sonrasında iyileşmeyen yaralar açılır. Ağızda oluşan aft, uçuk, ısırma yarası veya ufak enfeksiyonların, kanserin ilk aşamasıyla ayrılması ve fark edilmesi, rutin diş hekimi kontrollerine gidenlerde çok daha kolay olmaktadır. Doktorunuz ağız içindeki değişimi muayene sırasında görerek, gereken yönlendirmeleri sağlayacaktır.
Ağız Kanseri Vakfı, Nisan ayını farkındalık ayı olarak belirlemiştir. Bunun sebeplerinden biri de yaygın pek çok kanser türüne kıyasla ölüm oranının daha yüksek olmasıdır. Ağız kanseri, genelde yayıldıktan veya metastaz yaptıktan sonra teşhis edilir. Bu yüzden daha önce de belirttiğim gibi, ağzınızda ortalama 2 hafta süreyle geçmeyen bir lezyon oluşması durumda, mutlaka bir diş hekimini ziyaret etmelisiniz. Ayrıca bu ayın farkındalığı, düzenli hekim kontrollerinin önemini ve erken teşhisin iyileşme başarı oranına katkısıdır. Sağlıklı beslenme, düzenli ağız hijyeni, alkol ve sigara alışkanlıklarından uzak durmanın yanı sıra, düzenli ağız kontrolleri ile ağız kanserine karşı koruyucu önlemlerini alabilirsiniz.
Diş Tedavileri
Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.
Diş Hekimi – Plusdent
Siz de fikrinizi belirtin