Panoramik diş röntgeni, dişlerin, çenenin ve ağız içi dokuların X ışınları vasıtasıyla radyolojik olarak görüntülemesidir. Diş röntgeni, çürükler, dolgu ve kaplamaların altında oluşan çürükler, kemik kayıpları, gömük dişler, kist ve tümörler, enfeksiyonlar ve apse gibi pek çok diş ve diş eti probleminin teşhis edilmesine yardımcı olur. Muayene sırasında görünür olmayan sorunlar da panoramik diş röntgeni ile teşhis edilir.

Ağız ve diş sağlığı problemlerinin doğru teşhis edilmesini sağlayan diş röntgeni ile kaygı oluşturabilecek durum alınan radyasyonla ilgilidir. Ancak diş röntgeninde bulunan x ışınları minimum miktardadır. Panoramik röntgen cihazları düşük radyasyonlu olarak ayarlanmıştır ve sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur.

Yüksek dozlarda ve sık aralıklarla röntgen çektirmek ise risk oluşturabileceği için gereksiz röntgen çektirmekten kaçınmak gerekir. Özellikle hamilelik gibi bazı özel durumlarda röntgen çektirmemek tavsiye edilirken, çektirmeden önce doktorunuza danışmanız gerekir. Düzenli diş muayenesi olan ve sıklıkla dental problemler yaşayan hastalarda belli aralıklarla, düzenli olarak röntgen çekilmesi gerekebilir.

Radyasyonun insan vücuduna etkisiyle ilgili genel olarak bilinmesi gereken, maruz kalınan doz ve sıklığın önemidir. Diş röntgeninde kullanılan radyasyon miktarı, günlük yaşamda doğal olarak maruz kaldığımız radyasyonun bir bölümüne denktir. Bir diş röntgeninin yaydığı radyasyon miktarı örneğin doğal olarak güneşten aldığımız radyasyon dozunun bir kısmına eşdeğer gibidir.

Diş hekimlerinin hastanın ağız sorunlarıyla ilgili detaylı bilgi edinerek, doğru teşhis ve tedavi planlamasına yardımcı olan bu tıbbi cihazlar, diş tedavilerinin başlangıcında olmazsa olmaz gibidir. Modern dijital diş röntgeni cihazları görüntüleri hızlı ileten ve düşük radyasyonlu yapısıyla güvenle tercih edilmektedir.

Diş Tedavileri

Deneyimli ekibimizden bilgi ve Dr. Mehmet Kazandı’dan randevu almak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.