Zirkonyum Kaplama Diş

Zirkonyum kaplama diş porselenleri günümüz diş estetiğinde sıklıkla tercih edilirken, doğal dişe yakın yapısal özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Önceden porselenler metalle desteklenirdi. Metal destekli porselenler bazı sorunları beraberinde getiriyordu. Işığı yansıtmayan, dişlerde ve diş etlerinde koyu bir görüntüye sebep olabilen metalin kullanımı vücut sağlığı için de faydalı değildi. Özellikle metal alerjisi olan kişilerde kullanılamayan metal desteklerin, korozyona karşı dirençsiz yapısı, diş hekimliğinde yeni arayışları beraberinde getirdi.

Zirkonyum Kaplama Diş Nedir?

Estetik ve dayanıklılığın bir arada olduğu zirkonyum diş, doğal dişe benzer bir görünüm sergiler. Zirkonyum, doğada bulunan beyaz metaldir. Tıpta farklı alanlarda da kullanılan zirkonyumun diş hekimliğinde özellikle tercih edilmesinin pek çok sebebi vardır.

Zirkonyum Dişlerin Avantajları

  • Mekanik direnci yüksektir.
  • Kırılmalara karşı son derece dayanıklıdır. Özellikle arka dişlerde sağlam yapısıyla tercih sebebidir.
  • Estetik açıdan rengi ve ışık geçirgenliği, doğal dişe çok yakındır.
  • Diş etinde renk sorunlarına sebep olmaz.
  • Çeşitli metallere karşı alerjisi olan kişilerde alerjiye yol açmaz.
  • Doku uyumlu bir maden olması biyolojik sorunlara neden olmaz.
  • Diğer alternatiflerine göre kullanım süresi çok uzundur. Ekonomik bir çözümdür.
  • Yalıtkan yapısı sıcak/soğuk hassasiyetinin önüne geçerek, rahatlık sağlar.

Zirkonyum diş kaplamaları, genel olarak porselen kuronlarla veya köprülerle birlikte uygulanır. Zirkonyum, kaplamanın kendisi değildir, metal desteklerin yerini alan altyapıyı oluşturur.

Tüm avantajlarına karşılık, metal desteklere göre daha maliyetli olması tek dezavantajıdır denebilir.

Zirkonyum Diş Nasıl Uygulanır?

Dişlerin ölçüsü alındıktan sonra hazırlanan mum model bilgisayar ortamına aktarılır. Dişin alt yapısı olan zirkonyum, 3 boyutlu modelleme üzerinden tamamen bilgisayar ortamında hazırlanır. Üzerine yerleştirilen porselenler ile tamamlanmış olur.

Zirkonyum Kaplama Diş Kullanım Alanları

  • Tek diş kuron kaplamalarda
  • Arka diş eksikliklerinde hazırlanan köprü protezlerinde
  • İmplant üstüne uygulanan kuron-köprü uygulamalarında

Zirkonyum, günümüzde hem estetik beklentileri karşılayan hem de neredeyse sağlam bir diş kadar dayanıklı olan yapısıyla, hasta ve hekimlerin önemli bir tercihidir. Hızlı bir uygulama olanağı olan zirkonyum dişler, başka ağız içi sorunu olmayan hastalarda 1 hafta gibi kısa bir sürede uygulanabilir.

Zirkonyum Diş Kaplama Kimler İçin Uygundur?

Zirkonyum diş kaplamaları estetik ve fonksiyonel avantajlar sunmaktadır. Diş hekimliğinde sıklıkla kullanılmaktadır. 18 yaş ve sonrası kişilere uygulanabilir. Bu tedavinin uygun olacağı kişileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Diş estetiği beklentisi olan kişiler: Dişlerinin rengi, biçimi ve boyutundan memnun olmayan kişiler için uygundur.
  • Dişlerinde bozukluk olan kişiler: Kırık, çatlak, çürük gibi sebeplerle dişte madde kaybının olduğu duurmlarda.
  • Alerji problemi olan kişilerde: Bazı kişilerde metal destekli kaplamalara karşı alerjik reaksiyon oluşabilir. Zirkonyum biyolojik açıdan uyumludur ve alerji yapmaz.

Zirkonyum kaplama, hem estetik kaygılarla hem de diş sağlığına yönelik çözüm sunan bir uygulama olarak, muayene sonrasında doktorun farklı bir değerlendirmesi olmadıkça 18 yaş üstü herkese uygulanabilir.

Zirkonyum Kaplama Diş Doğal Görünür mü?

Zirkonyum kaplama dişler oldukça doğal bir görünüme sahiptir. Doğal dişe benzer yapısı, renk seçenekleri, şeffaf ve doğal yüzeyi, diş etiyle tam uyumu gibi avantajlarıyla diş estetiği düşünen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilir.

Zirkonyum Kaplama ve Porselen Kaplama Arasındaki Farklar

Zirkonyum ve porselen kaplama en sık tercih edilen iki kaplama türüdür. İkisi arasında birincil fark malzeme farkıdır. İkisi de beyaz ve estetik dişler için uygulanabilir. Zirkonyumun dayanıklılığı, dolayısıyla çiğneme ve baskıya direnci daha yüksektir. Bu yüzden özellikle arka dişlerin restorasyonunda özellikle tercih edilir. Geleneksel porselen kaplamaların metal alt yapısı sebebiyle mat, diş etiyle uyumsuz bir yapıdadır, estetik beklentileri daha zor karşılamakla birlikte, maliyet açısından daha avantajlıdır. Zirkonyum ise doğal dişe daha yakın ve ışık geçirgenliği taşıyan bir yapıdadır.

Zirkonyum biyolojik açıdan uyumludur, metal destekli porselen kaplamalar bazı kişilerde metal alerjisine yol açabilir.

Zirkonyum Diş Kaplama ve E-max Karşılaştırması

Diş estetiği uygulamaları sırasında sağlık ve sağlamlık gereken durumlarda özellikle zirkonyum tercih edilirken, estetik sonuç beklentisi olan durumlarda sıklıkla e-max kaplamalar tercih edilir. E-max kaplamalar doğal diş yapısını daha yansıtmaktadır ve daha incedir. Işık geçirgenliği yüksektir, dişin doğal ve parlak görüntüsünü başarılı bir şekilde yansıtır. Her ikiside iyi bir bakımla uzun ömürlüdür ve ortalama 10-15 sene süreyle kullanılabilir.

E-max kaplamaların kullanım alanı sıklıkla estetik görünüm amaçlanan ön dişlerdir. Zirkonyum kaplamalar hem ön hem de arka dişlerde kullanılmakla birlikte, sağlamlığından ötürü özellikle arka dişlerde sıklıkla tercih edilmektedir. Her iki malzeme de biyolojik açıdan uyumludur.

Zirkonyum Kaplama Diş Ne Kadar Dayanıklıdır?

Zirkonyum kaplama, sağlamlığıyla öne çıkan bir uygulamadır. Ayrıca biyouyumluluğu, doğal dişe benzer yapısı, parlaklığını koruması ve diş etinde renk değişimine yol açmaması gibi özellikleriyle estetik beklentileri de karşılar. Bu özelliğiyle estetik amaçlı uygulamalarda ön dişlerde, çiğnemenin fiziksel gücüne dayanıklılığıyla da arka dişlerde sıklıkla kullanılmaktadır.

Zirkonyum fiziksel baskılara dayanıklı olduğu kadar kimyasal etkilere de dayanıklıdır. Dişleri etkileyen sıcak, soğuk ve asitli yapıların etkilerine de dayanıklıdır. Çatlama veya bozulma oluşmadan uzun yıllar boyu kullanılabilir.

Zirkonyum Kaplama Diş Tedavisinin Aşamaları

Zirkonyum kaplama estetik ve fonksiyonel açıdan başarılı sonuç veren ve diş hekimliğinde çok sık tercih edilen bir tedavidir. Zirkonyum kaplama tedavisinin aşamaları hastanın dişlerinin durumu doğru şekilde değerlendirilerek planlanır. Dişlerin muayenesi ve röntgen ile yapılan ilk değerlendirme sonrasında eğer varsa çürük diş veya diş eti problemleri gibi başka sorunlar onların tedavisi gerçekleştirilir.

Zirkonyum Kaplama Diş Nasıl Yapılır? Adım Adım Süreç

Zirkonyum kaplama lokal anestezi ile yapılmaktadır. Dişlerin hazırlanması için mine tabakasından bir miktar aşındırma yapılır. Dişlerin yeterli miktarda küçültülmesinin ardından hassas bir şekilde ölçü alınır. Ölçü alırken dijital ve klasik ölçü yöntemleri kullanılır. alınan ölçüler laboratuvar aşamasına geçerken, kaplamanın üretildiği süre boyunca geçici kaplamalar yerleştirilir.

Zirkonyum kaplamaların hazırlanması bir kaç gün ile bir hafta arasında değişen bir süreyi kapsar. Zirkonyum kaplama hazır olduktan sonra dişlere yerleştirilir, düzeltilmesi gereken yerler veya uyumsuzluk varsa düzeltilir. Zirkonyum uyum sağladıktan sonra kalıcı yapıştırmaya geçilir ve dişler sabitlenir. Sabitlendikten sonra dişlerle ilgili son kontroller tamamlanır.

Zirkonyum Kaplama Diş Ne Kadar Sürede Yapılır?

Zirkonyum kaplama diş ilk muayene ve dişlerin hazırlanmasından sonra ortalama 5-7 gün arasında hazırlanır. İlk muayenede başka diş tedavilerine ihtiyaç olmayan durumlarda 1 hafta içinde tamamlanması mümkündür.

Zirkonyum Diş Kaplama Uzun Ömürlü mü?

Zirkonyum diş kaplamaları işlevsel ve estetik bakımdan başarılı olmakla birlikte uzun ömürlü bir tedavi yöntemidir. Doğru ve yeterli ağız hijyeni ile 10-15 sene süreyle rahatlıkla kullanılabilir. Zirkonyum kaplamaların ömrünü belirleyen en önemli faktörlerden bir diğeri kullanılan malzeme ve doğru uygulamadır. Hastanın diş sıkma ve gıcırdatma gibi bir problemi varsa zirkonyum dişlerin yıpranmaması için gece plağı kullanılması gerekebilir. Ayrıca düzenli doktor kontrolleri de kaplamaların ve diş etlerinin sağlığının takip edilmesi açısından önemlidir.

Zirkonyum Kaplama Diş Sonrası Bakım Önerileri

Zirkonyum kaplama dişlerin uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanılmasının en önemli şartı ağız hijyenidir. Uygulama sonrasında doktorunuz kullanmanız gereken özel bir bakım şekli varsa bunu size anlatacaktır. Günlük ağız hijyenini sağlamak için günde 2 defa 2 dakika süreyle fırçalamak ve diş ipi kullanımı ve sonrasında özellikle diş eti sağlığına fayda etmesi bakımından antibakteriyel gargaralar kullanılabilir.

Yine dişlerin yapısını korumak için sert ve kabuklu yiyecekleri dişle kırmamaya özen göstermek de önem taşır. Diş gıcırdatma (bruksizm) problemi olan hastaların bunu doktoruna iletmesi ve gece plağı kullanmaya başlaması da koruyucudur. Dişlerin yanı sıra diş etlerini de gözlemlemek, diş etinde kızarıklık, şişlik gibi bir sorun olduğu takdirde doktora başvurmak gerekir.

Dişlerin ve diş etlerinin sağlığını korumanın bir diğer önemli şartı da düzenli diş hekimi kontrolleridir.

Zirkonyum Diş Kaplamanın Fiyatları: Ne Kadar?

Zirkonyum diş kaplama fiyatları çeşitli faktörlere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Zirkonyum kaplamada kullanılan malzemenin kalitesi, kullanılan teknolojik ve dijital cihazlar fiyat üzerinde etkilidir. Diş hekiminin uzmanlığı ve deneyimi de tedavi ücretini etkiler. Diş sayısı ve varsa ilave tedaviler de toplam maliyeti etkilemektedir. Güncel fiyatlarla ilgili diş hekimiyle irtibat kurabilirsiniz.

Yazar